Mittarit arvioimaan vanhustyön laatua

Terveydenhuoltoala kehittelee paraikaa mittareita, joilla arvioidaan vanhustenhoidon laatua. Tähän mennessä ongelmana on ollut se, ettei eri laitosten hoidon laatua ole voinut vertailla keskenään. Tulossa on myös kansainvälisiä menetelmiä, joilla kartoitetaan potilaan hoitotarpeet.

Arviointimittareista puhuttiin Helsingissä tänään seminaarissa, jonka järjestivät Vanhustyön keskusliitto sekä Helsingin yliopistollinen keskussairaala. Vanhuspotilaiden hoitotarpeen arviointi -seminaari ajoittui sopivasti kiivaana vellovan vanhuskeskustelun lomaan. Mittarit ovat kuitenkin olleet suunnitteilla jo pitkään.

-Nyt luodaan kriteerit, joilla voidaan vertailla hoidon laatua. Tähän mennessä meillä ei ole ollut käytettävissä tietoa siitä, kuinka hyvin vanhuksia hoidetaan missäkin. Lääkärit ovat sen vuoksi olleet aika hiljaa nyt käydyssä vanhuskeskustelussa, professori-ylilääkäri Reijo Tilvis HYKSistä toteaa.

Erityisesti Vanhustyön keskusliitto kiirehtii laatumittareita. Liiton puheenjohtaja Reijo Tilvis uskoo, että muutaman vuoden kuluttua mittarit saadaan käyttöön koko maahan.

Muutoksia hoitoarviointiin

Suomeen on rantautumassa myös kansainvälinen menetelmä, jolla arvioidaan vanhusten hoitotarpeita. RUG-RAI-menetelmä on yksinkertainen: potilas, omaiset ja lähimmät hoitajat arvioivat yhdessä potilaan hoitotarpeet. Tuloksien perusteella potilaalle annetaan luokitus.

-Tämä on mullistuksellista siinäkin mielessä, että luokituksen ansiosta potilaan hoitotarve on muutettavissa suoraan rahaksi. Tietyn luokan potilas tarvitsee tietyn summan edestä hoitoa, tutkija Harriet Finne-Soveri HYKSistä kertoo.

Finne-Soverin mukaan menetelmää voidaan soveltaa niin sairaaloissa, vanhainkodeissa kuin kotisairaanhoidossa. Suomessa menetelmää on kokeiltu muutamissa hoitolaitoksissa ja kunnissa, mutta muualla maailmassa RUG-RAI on yleinen mittari.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat