"Mitenhän slaavilaiset lehmät saadaan lypsämään lisää näin nopeasti?"

Venäjän määräämät vastapakotteet koettelevat EU-maita hyvin eri tavoin. 

Venäjä ilmoitti tänään kieltävänsä maidon, muiden meijerituotteiden, lihan, kalan, hedelmien ja vihannesten tuonnin EU-alueelta, Yhdysvalloista, Australiasta, Kanadasta ja Norjasta. Kielto alkaa tänään ja kestää vuoden ajan. 

EU-maista valtaosalla Venäjän-vienti vastaa alle 5 prosenttia kaikesta viennistä. Sen sijaan Suomella ja Baltian mailla vienti Venäjälle on yli kymmenen prosenttia.  

– Suomen kaikesta Venäjän-viennistä nämä kielletyt elintarvikkeet vastaavat 7 prosenttia ja kaikesta Suomen viennistä maailmalle osuus on 0,5 prosenttia. Sinänsä vientikielto toki hetkauttaa Suomea, mutta vienti EU-alueelle on yli kymmenen kertaa suurempi kuin vienti Venäjälle. Suomi on eniten riippuvainen siitä, miten euroalue jatkossa kehittyy, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton Venäjästä vastaava johtaja Kai Mykkänen.

– Suomen Venäjän-vienti on pääosin investointihyödykkeitä. Ratkaisevaa ensi vuoden osalta on se, tapahtuuko Venäjällä investointeja vai ei ja mitä Suomen teknologia- sekä kemianteollisuus saavat sinne vietyä.

Vientikielto voi vaikuttaa myös välillisesti

Maidon ja muiden elintarvikkeiden tuontikielto tulee näkymään selvästi Venäjän ruoka-kaupoissa.

– Itse Pietarissa asuneena on vaikea edes kuvitella ruokakauppaa, jonka hyllyssä ei näkyisi Valion tuotteita. Venäläiset ovat nyt ilmoittaneet, että he korvaavat tätä omalla tuotannolla ja Valko-Venäjän tuonnilla. Minulle on vähän mysteeri, miten slaavilaiset lehmät voisivat lypsää näin paljon enemmän näin nopeasti. Kyllä tämä pitkään jatkuessaan näkyisi venäläiselle kuluttajalle, vaikka presidentti Vladimir Putin toissapäivänä nimenomaan lupasi, että kuluttajia tämä ei kosketa. Kyllä tämä on ollut yllättävän kova veto.

Venäjän asettama vientikielto voi kuitenkin vaikuttaa Suomeen myös välillisesti. 

– Eräät suomalaiset yritykset tekevät pakkaustuotteita eurooppalaisiin elintarvikeyrityksiin, kuten esimerkiksi Puolaan, jotka vievät elintarvikkeita edelleen Venäjälle. Jos tämä tilanne jatkuu pitkään, niin sitten ei tilauksia enää saada.

Myöskään venäläisturistien tekemistä ostosmatkoista ei ole juuri apua. 

– Ne voivat hillitä vähän sitä tiputusta, mitä tässä on tapahtunut muutoin, sillä kesän aikana venäläisiä on matkustanut Suomeen 20-30 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Täytyy kuitenkin muistaa, että eihän maitotuotteita ruveta rahtaamaan Venäjälle auton takakontissa ainakaan näin helteillä.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat aiemmin asettaneet Venäjälle talouspakotteita, koska Venäjä ei ole suostunut yhteistyöhön Itä-Ukrainan tilanteen rauhoittamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat