Mainos

Miten tunnistan luotettavan nettikaupan?

Tuttu tunne monelle: Tilaat nettikaupasta tuotteen ja jännität, tuleeko paketti ikinä kotiin asti. Tutkit luottokorttitiliäsi, katsot, onko sieltä veloitettu oikea summa? Jälkeenpäin ehkä etsit tietoa kaupasta, josta olet tilannut tuotteesi. Jokainen voi kuitenkin itse minimoida vahingot.

Verkkokaupassa asioinnin yleistyessä myös rikokset ja luottokorttitietojen varkaudet lisääntyvät samaan tahtiin. Keskusrikospoliisin mukaan luottokorttitietojen varastaminen netissä on kasvussa. Näihin varkauksiin tai korttien kopiointiin ei voi itse vaikuttaa, mutta sivujen luotettavuus kannattaa tarkastaa.

Luottokunnan korttiturvallisuudesta vastaavan osaston johtaja Henry Kylänlahti kertoo, että ihan ensimmäiseksi verkko-ostosta harkittaessa kannattaa etsiä netistä muiden kokemuksia kyseisestä kaupasta.

– Ihan googlettamalla löytää varmasti muiden kokemuksia - mitä palautetta on kaupasta annettu, onko tuote tullut ajallaan ja vastannut odotuksia, Kylänlahti sanoo.

Sitten verkkokauppaan siirryttäessä kannattaa varmistaa, että tuotteesta löytyy kaikki tarvittavat tuotetiedot. Myös verkkokaupan toimitusehdot tulisi lukea: sisältyykö hintaan esimerkiksi postituskulut ja mahdolliset tullimaksut ja mikä on tuotteen toimitusaika. Myös kaupan peruutusehdot kannattaa lukea läpi.

Kun ostos on tehty, siitä tullut tilausvahvistus kannattaa säilyttää. Tilausvahvistuksessa lukee laskuttajan nimi, joka voi usein olla eri kuin kaupan nimi - tällöin ei hämmästy luottokorttilaskussa olevaa outoa kaupan nimeä.

PayPal luo ihmisille turvallisuuden tunnetta

Moni käyttää netissä PayPal-maksujärjestelmää turvallisuutensa vuoksi. Asiantuntija Kylänlahti ei ota kantaa PayPalin suositteluun:

– Meillä on siihen neutraali kanta. Mutta ei se ole noussut mitenkään erityisesti väärinkäytösten takia pinnalle, hän mainitsee.

Luottokunta joutuu korvaamaan useita korttien väärinkäytöksiä. He korvaavat tappion asiakkaalle silloin, kun tappio ei ole johtunut asiakkaan omasta huolimattomuudesta, kuten esimerkiksi kortin tai pin-koodin huolimattomasta säilytyksestä tai sulkuilmoituksen myöhäisestä tekemisestä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.