Mainos

Miten toimit onnettomuuspaikalla – Soitatko radioon vai hätäkeskukseen?

Onnettomuuspaikalle tultaessa yksi tärkeimmistä tehtävistä on soittaa hätäkeskukseen. Puhelu radioon pitäisi tulla vasta tämän jälkeen, mutta valitettavasti näin ei aina ole.

On se onneksi harvinaista, että radioon soitetaan ennen hätäkeskusta, toteaa Radio Novan liikenneohjelman tuottaja Jaana Ahtiainen.

– Mutta kyllä niitäkin puheluja tulee.

– Joskus soittajat sanovat itse spontaanisti meille soittaessaan, että eivät ole vielä muistaneet soittaa hätäkeskukseen. Joskus se tulee ilmi siten, että puheluun vastannut toimittaja kysyy asiaa.

Hätäkeskukseen soittamisen kynnys saattaa olla radiota suurempi.

Ihminen saattaa olla onnettomuuspaikalle tullessaan sen verran shokissa, että tuttuun paikkaan soittaminen sujuu luontevammin, Ahtiainen pohtii

– Jollain lailla se tulee ihmiseltä luontevasti, varsinkin jos on yhden radioaseman ihminen ja on kuunnellut liikenneohjelmaa monta vuotta. Se vaan on selkäytimessä.

– Kun tapahtuu jotain ikävää, voi olla helppo soittaa tuttuun numeroon tutulle radiojuontajalle. Ja onko sitten sellainen pieni poliisin pelko olemassa kuitenkin, miettii Ahtiainen.

Radioon kannattaa soittaa hätäkeskuspuhelun jälkeen lisävahinkojen välttämiseksi

Sitten kun on soittanut hätäkeskukseen, kannattaa soittaa radioon muiden tielläliikkujien auttamiseksi ja lisävahinkojen välttämiseksi.

Radioon soittaessa kannattaa kertoa, mitä on tapahtunut ja missä? Lisäksi hyödyllisiä radion kautta välitettävä tieto on se, onko poliisi paikalla ja mihin suuntaan ajettaessa onnettomuus haittaa liikennettä? Hyvä tieto on myös se, mistä onnettomuuspaikka kannattaa kiertää, jos tie on poikki.

– Se, joka vastaa puheluun studiossa, osaa kyllä kysyä nämä kysymykset, joten tätä ei tarvitse jännittää, Ahtiainen sanoo.

Radio Nova -liikenteessä ohjelmaan saattaa tulla satoja puheluja

Radio Novassa on ollut liikenneohjelma vuodesta 1999. Useimmiten Radio Nova liikenteessä -ohjelma lähetetään perjantaisin ja sunnuntaisin iltapäivällä. Ohjelman tarkoituksena on auttaa tiellä liikkuvia pääsemään määränpäähänsä mahdollisimman juohevasti, Ahtiainen kertoo.

– Minua liikuttaa se, miten hyvin ihmiset ovat oppineet aikaa myöten radioon soittamaan ja miten hyvin he osaavat kertoa tarvittavat tiedot ihan kysymättä.

Radio Nova liikenteessä -ohjelmaan tulee vilkkaimpina päivinä useita satoja puheluja. Perjantaisin kolareja tulee sunnuntaita enemmän, Ahtiainen kertoo

– Perjantait ovat aina aggressiivisempia liikennepäiviä, kuin sunnuntait. Perjantaisin on työviikko takana ja lähdetään kiireellä viikonlopun viettoon. Muiden törttöilyt harmittavat..

– Sunnuntaisin sama liikennemäärä sujuu paljon leppoisammin, koska viikonloppu on saatu huilata.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.