Mainos

Miten todennäköistä on suursodan syttyminen Korean niemimaalla?

Maailma seuraa jälleen Korean niemimaalla kiristyviä jännitteitä.

Parhaillaan alueella ovat käynnissä Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhteiset sotaharjoitukset. Viimeisimpien tietojen mukaan Pohjois-Korea on asettanut ohjuksia laukaisualustoille. Etelä-Korean puolustusministeriö on kehottanut toimittajia poistumaan saarelta, jota Pohjois-Korea aiemmin tällä viikolla tulitti tykein.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tilanne on pahin kahteen vuosikymmeneen, mutta sodan pelosta ei voi puhua ainakaan Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa: tilanteen kiristyminen on jälleen vain osa arkisia kahvilakeskusteluja.

Valtiotasollakaan tilanne ei ole vielä niin paha, että maailman johtajat pitäisivät sen vuoksi yllä säännöllistä viestintäyhteyttä. Viimeisimmästä yhteenotosta tekee poikkeuksellisen kuitenkin se, että Pohjois-Korean tykityksessä kuoli eteläkorealaisia siviilejä. Vastaavia iskuja on ollut viimeksi Korean sodassa 1950-53.

Tilanteesta voi seurata esimerkiksi uusia tykistöiskuja. Ne todennäköisesti tapahtuisivat merellä, missä maat ovat ottaneet yhteen aikaisemminkin. Uusissa iskuissa voisi tulla virheitä tai yksittäisten komentajien ylilyöntejä, jotka voisivat johtaa nykyistä vakavampiin yhteenottoihin.

Suursodan syttymisen todennäköisyyttä pidetään kuitenkin pienenä.

Pohjois-Korealla on merkittävät maavoimat, mutta teknisesti edistyksellisempi Etelä-Korea voittaisi sodan helposti. Molempien maiden kuitenkin arvioidaan välttävän sotaa viimeiseen asti, mitä tukevat myös taloudelliset syyt.

(MTV3 - Reuters)

Katso Petri Sarasteen juttu Pekingistä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.