Miten sääennuste syntyy? Pekka Pouta kertoo - katso video

Sääennusteen teko on sekoitus ennustemallien ehdotuksia ja meteorologin tulkintaa.

Televisiossa sääennustuksia yli 20 vuotta tehnyt MTV3:n meteorologi Pekka Pouta tiivistää oman työnsä kolmeen asiaan.

– Ensin syötetään kaikki tieto meteorologin päähän, sitten tieto muokataan säägrafiikaksi ja kolmanneksi valmistellaan esitys, sanoo Pekka Pouta.

Tietoa säätilasta on olemassa paljon. Maailmassa on tuhansia erityyppisiä säähavaintoasemia, joiden keräämä tieto syötetään tietokone-ennustemallien laskelmien pohjaksi.

– Tärkeää on saada yleiskuva säästä ja päättää, mitä tietoja tarkastelee. Kokeneempi meteorologi osaa optimoida aina tämän vaiheen paremmin ja saa siitä merkittävää etua.

Yleiskuvan saamiseksi meteorologi tarkastelee tietoja muun muassa sateiden liikkeistä, tuulen voimakkuudesta ja lämpötiloista.

Tiedon jäsentelyn jälkeen tv-meteorologi muokkaa tietonsa grafiikaksi ja ennustekartoiksi. Kun esitys on valmis, on aika harjoitella sen esittämistä. Ruudussa esitysaikaa on pari minuuttia.

– Kaikkea ei televisiossa ikinä ennätä kertoa.

Mitkä ilmiöt sitten ovat Suomen säässä vaikeimpia ennustaa?

– Kesällä kuurosateet ja talvella pilvilautat, toteaa Pekka Pouta.

MTV3:n meteorologien ennusteita on nähtävissä myös MTV3:n uudistetuilla sääsivuilla. Koko Suomen ennusteiden ja sadetutkan lisäksi sivuilla on alueellisia sääennustevideoita ja paikkakuntakohtaisia säätietoja. Lisäksi sivuilla on muun muassa tie- ja merisäätietoja sekä tietoa siitepölytilanteesta ja ultraviolettisäteilyn voimakkuudesta.

Katso ohessa oleva video sääennusteen tekemisestä.

Lue myös:

    Uusimmat