Miten näiden ehdokkaiden käy? Näitä nimiä kannattaa seurata

Vaalihuoneistot sulkeutuvat vajaan puolen tunnin kuluttua. Eduskuntaan on pyrkimässä lähes parituhatta henkilöä. MTV Uutiset keräsi muutamia nimiä joita kannattaa seurata.

– Helsingissä kiinnostavinta on vihreiden Pekka Haaviston äänimäärä. Pääseekö vihreät yli 50-vuotiaiden äänestäjien keskuudessa läpi? pohtii päätoimittaja, politiikan kommentaattori Jussi Lähde.

Jussi Lähteen mukaan Haaviston menestys on kiinnostavaa, koska hän onnistui presidentinvaaleissa keräämään ääniä yli puoluerajojen. Helsingin Vaalipiirissä läpimenijöitä arvellaan olevan ainakin keskustan Olli Rehn, perusuomalaisten Sampo Terho ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.

Suomen suurimmasta vaalipiiristä, Uudenmaan vaalipiiristä valitaan 35 edustajaa eduskuntaan. Uudenmaan äänistä taistelevat muun muassa perussuomalaisten Timo Soini, kokoomuksen Alexander Stubb, SDP:n Antti Rinne ja RKP:n Carl Haglund.

Lähde pitää kiinnostavimpana kuitenkin kokoomuksen Harry ”Hjallis” Harkimon ja keskustan Antti Kaikkosen seuraamista.

– Antti Kaikkonen ja Hjallis Harkimo ovat sellaisia, jotka keräävät hoivaviettiääniä. He eivät ole ihannevävyjä, mutta ovat sellaisia, jolle jokainen vanhempi nainen voisi haluta antaa neuvoja.

Lähde kehottaa seuraamaan myös Antti Rinteen vaalimenestystä.

– Se mikä on äärimmäisen kiinnostavaa, on se, että mikä on Antti Rinteen poliittinen arvovalta, jollei hän ole Uudenmaan listan ykkönen?

Hämeen vaalipiiristä eduskuntaan valitaan 12 edustajaa. Miten käy kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen? Lähteen mukaan Räsänen on vaarassa jopa tippua.

– Räsäsen tilanne on itseasiassa hyväksi, koska se on yhdistänyt puolueen puheenjohtajansa taakse. Vaikka hän pääsisi läpi, niin on epätodennäköistä silti, että hän jatkaisi puheenjohtajana, Lähde arvioi.

Hämeessä ehdolla myös keskusta-vihreä pariskunta Timo Kaunisto ja Ojansuu-Kaunisto. He molemmat tippuivat viimeksi 2011 vaaleissa eduskunnasta.

Varsinais-Suomessa ääniharavana on Lähteen veikkauksen mukaan joko kokoomuksen Ilkka Kanerva tai vasemmistoliiton Li Andersson.

– Siellä on tarjolla lähes ensikertalainen ja kokenein ehdokas. Perusuomalaisten Kike Elomaa myös tunnettu. Kanerva on oikeasti iso arvoitus, koska Etyj:n puheenjohtajuus on tuonut sen, ettei kukaan muista kohuja. Hän on noussut tavallaan meidän omien aikojen Harri Holkeriksi. Tämä on kiinnostavaa, miten hän pärjää.

– Anderssonissa on tarjolla puolueen puheenjohtajapotentiaalia. Jos Arhinmäki antaa tilaa puheenjohtajana niin veikkaan, että se olisi SDP:n menoa.

Keski-Suomen vaalipiiristä Lähde nostaa esille SDP:n Lauri Ihalaisen.

– Ihalainen on niitä harvoja suomalaisia raskaansarjan poliitikkoja, jotka voisivat menestyä lähes missä tahansa. SDP olisi tarvinnut Ihalaista Uudellamaalla. Hän väisti Antti Rinnettä ja se maksaa SDP:lle todennäköisesti kansanedustajapaikan Uudellamaalla. 

Oulun vaalipiirissä kannattaa Lähteen mukaan seurata tietenkin keskustan puheenjohtaja Juha Sipilää.

– Sipilän kohdalla kiinnostavaa on se, mikä on hänen prosentuaalinen osuutensa kaikista vaalipiirissä annetuista äänistä. Äänikuninkuutta voidaan mitata monella tavalla, mutta tämä on kaikkein todenmukaisin.

Lapin vaalipiirissä ehdolla taas on konkaripoliitikko Paavo Väyrynen.

– Väyrysestä on tullut sellainen hipsteri-ikoni, että hänhän olisi voinut päästä läpi vaikka Helsingissä. Toisaalta, hän ei ole koskaan tippunut pohjoisessa.

Näissä vaaleissa on myös lukuisia julkkisehdokkaita. Lähde nostaa esille muun muassa SDP:n muusikko Tommi Läntisen ja kokoomuksen Jaana Pelkosen ja entisen EM-mitalistin moukarinheitossa Olli-Pekka Karjalaisen.

– Julkkisehdokkaiden kohdalla heidän koulutuksensa ja kokemuksensa on monta kertaa hämmästyttävän hyviä. Esimerkiksi Jaana Pelkonen on valtiotieteen maisteri, Olli-Pekka Karjalainen, moukarinheittäjä on opiskellut valtiotieteitä. Tommi Läntinen tehnyt ympäri Eurooppaa töitä muusikkojen tekijänoikeuksien puolesta. Heillä kaikilla on täydet valmiudet toimia kansanedustajana. 

Lue myös:

    Uusimmat