Mainos

Miten muutokset alv:ssa tuntuvat kuluttajan kukkarossa?

MTV:n uutiset selvitti, miten hallituksen eiliset päätökset arvonlisäverosta vaikuttavat kuluttajan kukkaroon.

Näyttäisi sitä, että muutokset arvonlisäverossa eivät loppujen lopuksi heilauta hintoja paljoakaan.

Eilisessä budjettiriihessä sovittiin siis, että ravintolaruoan arvonlisävero lasketaan heinäkuun alussa 13 prosenttiin. Nyt se on 22 prosenttia.

Elintarvikkeiden arvonlisävero puolestaan laskee nykyisestä 17 prosentista 12 prosenttiin lokakuussa. Heinäkuun alussa elintarvikkeiden arvonlisävero kuitenkin nousee 13 prosenttiin.

Yleinen arvonlisävero taas nousee nykyisestä 22 prosentista yhdellä prosenttiyksiköllä 23 prosenttiin.

Kysely: Alv-ratkaisut eivät miellytä kansaa

Suomalaiset eivät ole tyytyväisiä hallituksen tekemiin arvonlisäveroratkaisuihin. MTV:n uutisten tuoreessa nettikyselyssä vain noin joka neljäs ilmoittaa olevansa mielissään hallituksen tekemistä alv-päätöksistä.

Sen sijaan vastaajista lähes 74 prosenttia tyrmää hallituksen alv-ratkaisut. Tyytymättömät vastaajat muun muassa syyttävät hallitusta temppuilusta ja epäilevät alv-ratkaisujen toimivuutta.

- Alennus valuu kaupan voittojen lisäykseen ja alennus rahoitetaan muiden verojen korotuksilla, kirjoittaa nimimerkki Sepi.

- Keskusliikkeet ovat nostaneet jo hintojaan sopivasti ennen muutosta. Kuluttaja ei saa asiasta mitään hyötyä. Amatöörimäistä puuhastelua hallitukselta taas, toteaa puolestaan nimimerkki Ei toimi taaskaan.

- Käsittämätön alennus ravintolaruuan arvonlisäveroon. Alennus, joka maksatetaan korottamalla välttämättömien kulutustavaroiden hintoja. Kalleimpin ravintola-annosten hinnat alentuvat euromääräisesti eniten. Vaikutus 8 euron työpaikkalounaaseen on joitakin kymmeniä senttejä. Tulon siirtoa vähävaraisemmilta rikkaille, sanoo Äänestäjä.

MTV:n nettikyselyyn vastasi tänään reilu tuhat suomalaista.

(MTV3)

Tästä pääset alv-laskuriin

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.