Mainos

Miten markkinavoimat ajavat työväen asemaa?

Työväenliikkeen suuren juhlan vapun kunniaksi MTV Uutislivessä työväen asemaa pohtivat tänään Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson ja Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja Susanna Koski.

Molemmat puheenjohtajat olivat sitä mieltä, että työväenliikkeen määritelmä on laajempi kuin vain ammattiyhdistysliikkeen jäsenet tai työtä tekevät työntekijät.

– 2010-luvun työväenliikkeeseen kuuluvat palkansaajien lisäksi myös epävarmassa tilanteessa toimivat pienyrittäjät tai itsensä työllistäjät, pohti Li Andersson.

– Oikeastaan kaikki, jotka tekevät työtä ovat osa työväkeä, lisäsi Susanna Koski.

 Entä miten hyvin nykyajan markkinavoimat ajavat työväen asemaa?

– Terveessä tilanteessa kysyntä ja tarjonta pystyvät määrittelemään työehtoja. Mielestäni jokaisella kansalaisella tulisi olla mahdollisuus tehdä työtä juuri niin vähän tai niin paljon kuin on mahdollista ja tismalleen niillä ehdolla, mitkä on itse valmis hyväksymään, pohtii Koski.

Li Andersson muistuttaa, että työnantajapuolen intressinä on maksimoida omaa tuotto- ja voittomarginaalia ja työntekijöillä on puolestaan intressi saada mahdollisimman paljon palkkaa käteen tehdystä työstä,

– Jos päätäntävalta annetaan kokonaan markkinavoimien hoidettavaksi, niin silloin pelataan vain yhden osapuolen määrittelemillä ehdoilla. Siksi tarvitaan ammattiyhdistysliikettä, toteaa Andersson.

Susanna Koski ei aio lähteä vappumarssille.

– 84-vuotias mummoni sanoi, ettei ikänä ole vappumarssille täytynyt lähteä eikä vieläkään ole mieli tehnyt. Uskon, että tänä päivänä se vaikuttamisen arvo on jossain muualla kuin tuolla marssimisessa.

Andersson puolestaan suuntaa Kotkaan vappumarssille, missä vasemmistonuorten puheenjohtaja aikoo pitää myös vappupuheen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja