Miten kulutat? Sukunimi määrittelee käyttäytymisesi

Nimi vaikuttaa siihen, miksi toiset jonottavat koko yön saadakseen haluamansa juuri julkaistun kirjan, tai uuden puhelimen.

Yhdysvaltalaiskirjailijat Kurt A. Carlson Georgetownin yliopistosta ja Jacqueline M. Conard Belmontin yliopistosta ovat tutkineet aikuisten kulutuskäyttäytymistä heidän sukunimiensä mukaan.

– Taipumus toimita nopeasti päätöksiä tehdessä, on yhteydessä omaan lapsuudenaikaiseen sukunimeen, kertovat kirjailijat.

Kirjailijat tutkivat aikuisten päätöstentekoa tärkeiden asioiden ja esineiden hankinnassa. Tutkimuksen tulos oli se, että mitä myöhemmin henkilön sukunimen ensimmäinen kirjain oli aakkosjärjestyksessä, sitä nopeammin hän teki ostopäätöksiä.

Tulokseen ei vaikuttanut avioliiton kautta saatu sukunimi, vaan nimenomaan lapsuudenaikainen sukunimi.

Viimeisen nimen lapsista tulee nopeita aikuisia

Taipumus toimia nopeasti kulutuspäätösten teossa, määräytyi sen mukaan miten henkilöt olivat kokeneet oman lapsuutensa. Lapset, joilla on sukunimi aakkosten loppuosassa, joutuvat kirjailijoiden mukaan yleensä jonon loppupäähän tai koululuokan perälle.

– Ideana on, että lapset kehittyvät ajasta riippuvaisiksi sen mukaan kuinka heitä kohdellaan, selittävät kirjailijat.

Aina viimeisenä olevat lapset siis oppivat haluamaan olemaan nopeita ja ensimmäisenä.

– Kun sukunimi ei ole enää vaikuttavana tekijänä, lapset kulkevat ja toimivat nopeammin. He tekevät nopeita päätöksiä, koska siihen kerrankin on mahdollisuus. Vastavuoroisesti ne lapset, jotka ovat olleet ensimmäisenä aakkosissa, ovat tottuneet olemaan aina ensimmäisenä. Yksittäisillä tilaisuuksilla ei ole heille samanlaista merkitystä, vaan he tekevät päätöksiä sitten kun heistä siltä tuntuu.

Kuvat: Shutterstock

MTV3/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja