Miten käy Soinin sanontojen Brysselissä?

Eurovaalien äänikuningas, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini halusi antaa eurovaaleissa massiivisen iskun vanhoille puolueille.

- Vaaliliitto kristillisdemokraattien kanssa oli sellainen isku, että vasemmistoliitto putosi europarlamentista, Soini sanoo.

MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund uskoo, että Soinin yli 130 000 äänen potti koostuu erityisesti vasemmistoliitolle aiemmin menneistä EU-kriittisistä äänistä.

- Soini onnistui saamaan ne äänet, jotka aiemmin menivät vasemmistoliiton Esko Seppäselle, Grönlund sanoo.

Soinin mukaan äänivyöry on seurausta perussuomalaisten selkeästä poliittisesta linjasta. Vasemmistoliiton johto saa Soinilta kritiikkiä.

- Vasemmiston johdon EU-linja on ollut kakofoninen ja ristiriitainen.

Soini aikoo vetää EU-parlamentissa kriittistä linjaa.

- Meidän linja on vähemmän EU:ta, parempaa EU:ta. Onhan tämä EU nyt sellainen dinosaurus, eivätkä dinosauruksetkaan selvinneet - niillä oli iso massa, mutta pieni pää. Eurooppaa tarvitaan Itämeren pelastamiseen, sitä ei tarvita byrokraattisena hirviönä, joka levittäytyy joka paikkaan ja joka ei ole vastuussa äänestäjille.

Soinin värikkääseen kieleen on totuttu kotimaan politiikassa, mutta kuinka käy miehen sanontojen Brysselissä. Onko Soinin puheenpartta käännetty jo englanniksi?

- Tulkeilla voi olla kova homma, että mä puhun siellä sekä englantia että suomea. Mutta puhuu niin, että itsekin ymmärtää, se on tämän homman suuri salaisuus, Soini sanoo.

MTV:n politiikantoimituksen esimiehen Timo Haapalan ensimmäiset mietteet vaalituloksesta:

1. Onnea Timo Soinille, äänikuninkaalle! Soinin vaalivoitto oli historiallinen.

2. Surunvalittelut suomalaiselle vasemmistolle - erityisesti SDP:lle. Tulos oli surkea - jatkumoa demareiden surkeille vaaltuloksille. Surkea! Surkea! Surkea!

SDP:lle vaalitulos on kuin iltatuulen viesti, jälleen muistutus entisen mahtipuolueen kuolevaisuudesta. SDP sai Brysselliin siis Liisa Jaakonsaaren ja Mitro Revon. Eli käytännössä SDP sai Brysseliin vain yhden demarin - Revollahan ei jäsenkirjaa ole, vaan hän on sitoutumaton. Varmaan demareita hirvittää ajatellakin, miten puolueelle olisi käynyt, ellei Repo olisi tullut puolueen listoille. Kannatusprosentti - 17,6 % - on häpeä kansainväliseksi itseään mainostavalle puolueelle, mutta ilman Repoa ja hänen yli 70 000 ääntää se olisi ollut vielä huomattavasti pienempi.

Kaiken päälle Vasemmistoliitto ei saanut ketään läpi. Koko vasemmiston yhteinen kannatus on yhtä suurta kuin kokoomuksen yksin.

Jutta Urpilaiselle (sd.) tuli viikonloppuna tasan vuosi täyteen puheenjohtajana. Putkeen ei ole mennyt, ellei putkella tarkoita tasaista alaspäin menoa. Myös puolusihteeri Ari Korhosella (sd.) tuli vuosi täyteen. Mutta jos jotakin voi ennakoida, niin toista vuotta ei tule.

Puheenjohtajaa demarit eivät vaihda (vielä), mutta puoluesihteerille tullee lähtö. EU-vaalien hoitamisessa Korhosta haukuttiin puolueessa aivan yleisesti.

Toinen Korhonen, kepun puoluesihteeri Jarmo “Kelmi” Korhonen uhosi vielä vaalien alla, että kepu on vaalien suurin puolue ja saa neljä paikaa. Ei saanut, mutta kolmella paikallaan kepu vältti pahimman kriisin, mihin kaksi paikkaa olisi johtanut. Rahaa säästyy, kun syksyksi ei tarvitse puuhta ylimääräistä puoluekokousta. Helputus näkyi Matti Vanhasen (kesk.) pärstästä.

Kolmannelta Korhoselta - Vasemmistoliiton Martti Korhoselta - meni sitten ainoakin paikka ja puolueen kannatus tippui alle kuuteen prosenttiin.

Eli ei todellakaan mitkään Korhos-viikot suomalaisessa politiikassa. Kun päälle pannaan vielä sekin, että hurmoshenkisesti kepua pelastamaan tullut Johanna Korhonen jäi sijalle 55 ja sai huikeat 6 266 ääntä, niin kannattaisi, kun politiikkaan joitakin korhosia tyrkätään, miettiä toisenkin kerran…

Kokoomus oli vaalien suurin puolue, mutta ei yltänyt sellaisiin sfäärehin, mistä hurmostunnelmissa haaveiltiin. Päinvastoin: kannatus tippui. Kolme paikkaa on porvareille pettymys ja osoitus siitä, että kokoomus-hypen kohokohdat ovat taakse jäänyttä elämää. Pelkällä “meillä on kirvaa ja fantastista” -tunnelmalla ei enää eduskuntavaaleissa pärjätä. Talouslaman painaessa päälle porvareiden pepsodent-hymyllä ei enää kaikkea kuitata. Toisaalta hymyn aiheetkin vähenevät.

Joka tapauksessa Timo Soinin läpimurto oli historiallinen ja sitä luokkaa, että “vanhoissa puolueissa” myrskyvaroitus kannattaa ottaa tosissaan. Eduskuntavaaleissa Soinin poppoo voi tehdä pahaa jälkeä.

Nyt mietitään, mistä Soinin äänet tulivat. Varsinkin SDP:ssä kannattaisi jonkun jo huolestua puolueen naisten varaan rakenuvasta julkivasta (Urpilainen-Filatov-Guzenina jne.) Jos arvata saa, niin nimenomaan nuoret miehet näyttivät demareille kaapin paikan ja menivät siihen suuntaan, missä miehilläkin on vielä jotakin sanavaltaa…

Katso Tuula Malinin juttu (Kymmenen uutiset 8.6.2009)

Lue myös:

    Uusimmat