”Miten ihmiset pyysivät toisiaan treffeille ennen Tinderiä?” Näin nykysuomalainen etsii tosirakkautta

Kiitos Tinderin ja muiden deittipalveluiden, suomalaisten deittailukulttuuri on alkanut muuttaa muotoaan: treffeille menemisen kynnys on laskenut, mutta voiko mobiilisovelluksen kautta tosiaan löytää omaan kainaloon Sen Oikean?

”Miten ihmiset pyysivät toisia treffeille ennen Tinderiä?”

”Uskallan helpommin päästää ihmisiä lähelle ja olen alkanut pitämään ensitreffeistä.”

Mikä on Tinder?

Tinder on deittailuun suunniteltu mobiilisovellus, johon käyttäjät rekisteröityvät Facebookin kautta. Omassa Tinder-profiilissa näkyvät etunimi, ikä sekä käyttäjän valitsemat kuvat ja sivut, joista käyttäjä on tykännyt Facebookissa.

Tinder näyttää lähialueella olevien käyttäjien kuvia. Kuvaa pyyhkäistään oikealle, jos ihminen vaikuttaa kiinnostavalta, ja vasemmalle, jos ei.

Kun kaksi ihmistä ovat kiinnostuneet toisistaan, heistä tulee "match" ja he voivat lähettää toisilleen viestejä.

”Treffailen uusia ihmisiä vapaammin ilman ennakko-odotuksia.”

Vuosi takaperin 2014 Suomeen ryminällä rantautunut mobiilisovellus Tinder on saanut ujot ja jurotkin suomalaiset etsimään potentiaalisia kumppaneita kännykkänsä avulla.

Väestöliiton Parisuhdekeskuksen teettämä kysely* antaa osviittaa siitä, miten suomalaiset suhtautuvat deittailuun Tinderissä – ja millaisia tuloksia se on saanut aikaan.

Sinkkujen ennakkoluulot voivat latistaa tunnelman

Lähes kaikki kyselyyn vastanneet kokivat Tinderin lisänneen mahdollisuuksia tutustua uusiin kumppaniehdokkaisiin. Sovellus sai myös kehuja helppoudesta.

Runsaasti yli puolet kyselyyn vastanneista oli käynyt treffeillä 1–5 Tinder-tuttavan kanssa.

– Vastaajien kuvaukset muista Tinder-käyttäjistä poikkesivat paljon toisistaan. Joidenkin mukaan Tinderissä on ihania ihmisiä, toisten mukaan siellä ei ole ketään sopivia. Onnistumisen kokemukset ja pettymykset värittivät käsitystä muista Tinderin käyttäjistä.
Päätelmät oli tehty varsin nopeasti, koska valtaosa oli tavannut kasvokkain alle kuusi Tinder-machia, psykologi, TM Elina Nurminen kuvailee.

– Voisi sanoa, että sinkuilla on ennakkoluuloja toisiaan kohtaan. Nämä ennakkoluulot vaikuttavat siihen, mitä he uskovat löytävänsä – ja siihen, jatkavatko he aktiivista etsimistä.

Deittailukulttuuri on kuin onkin muutoksen kourissa. Deittailu koetaan tätä nykyä rennompana, ja treffien ehdottaminenkin tuntuu helpottuneen.

Mitä Tinderistä haetaan?

  • Vastaajista 80 % toivoi löytävänsä Tinderistä pitkäaikaisen seurustelukumppanin – tätä toivoivat sekä miehet että naiset.
  • Noin 18 % vastaajista kaipasi kertaluontoista seksiseuraa.
  • Vastaajista 17 % kertoi löytäneensä seurustelukumppanin Tinderistä.
  • Kirjoitteluseuraa Tinderistä oli löytänyt 80 %, treffiseuraa 73 % ja jonkun, jota tapailla 43%.
  • Kertaluontoista seksiseuraa löysi neljäsosa vastaajista.

Kuitenkin monista tuntuu, ettei sitä omaa kumppania löydy millään –  edes Tinderistä.

– Välttelevä kiintymystyyli on lisääntynyt nyky-yhteiskunnassa. Se tarkoittaa sitä, että ihmisten on vaikeampi lähestyä toisiaan ja uskoa muista ihmisistä hyvää. Valtaosa sinkuista kaipaa parisuhdetta, mutta parisuhde- ja perhehaaveet eivät aina toteudu sinkkujen toivomalla tavalla. Moni tuntee itsensä yksinäiseksi, Nurminen kuvailee.

Selvityksen mukaan 80 prosenttia vastaajista toivoi löytävänsä Tinderistä seurustelukumppanin. Kyselyyn vastanneista 17 prosenttia olikin löytänyt seurustelukumppanin Tinderistä.

– On erittäin hienoa, että sinkut kokevat Tinderin helpottavan aloitteen tekemistä. Tinder voi auttaa löytämään omaa hyvinvointia tukevan ihmissuhteen, Nurminen kannustaa.

Mitkä ovat Tinder-deittailun hyvät ja huonot puolet?

”Tuli semmonen olo, että minullahan riittää vientiä, turha tässä on vaipua epätoivoon."

Tinderissä selaillaan mahdollisia kumppaniehdokkaita muun muassa iän ja välimatkan perusteella. Henkilön kohdalla voi joko painaa sydäntä tai ruksia: kiinnostaa tai ei kiinnosta.

”Menee deiteille epärealistisin toivein, särkee sydämensä ja alkaa pohtia, miksei kelvannutkaan.”

– Selvityksen mukaan Tinderin hyväksi puoleksi koettiin seuranhaun helppous. Kynnys tehdä aloite oli laskenut. Pettymykset eivät tuntuneet niin pahoilta, kun sinkut löysivät nopeasti uuden ihmisen, jonka kanssa keskustella ja tavata, Nurminen kuvaa.

Huonoksi puoleksi mainittiin sovelluksen pinnallisuus ja ulkonäkökeskeisyys.

– Monilla myös heijastui Tinderiin kokemus siitä, että kumppania ei löydy. Ihmiset luovuttivat muutaman treffin jälkeen ja ajattelivat, että tämä on heidän kohtalonsa.

*Tinder-kysely:

Väestöliiton Parisuhdekeskuksen Tinder-kyselyyn osallistui 109 vastaajaa.
– Vastanneista 74 prosenttia oli naisia ja 26 prosenttia miehiä.
– Yli puolet vastaajista oli alle 30-vuotiaita.
– Sinkkuja oli 71 %, seurustelevia 13 % ja avoliitossa asuvia 5 %.
– Vastaajista 10 % kertoi tapailevansa jotakuta.
– Suurin osa sinkkuvastaajista kertoi käyttävänsä säännöllisesti Tinderiä.

Kursivoidut kohdat ovat otteita Tinder-kyselyn vastauksista.

Katso myös: Ensitreffit alttarilla – mitä heille kuuluu nyt?

Tinder-kysely: Väestöliitto

Lue myös:

    Uusimmat