Mainos

Mitchin uhrien määrä nousee edelleen

Keski-Amerikkaa pyyhkineen hirmumyrsky Mitchin uhrien lukumäärä on noussut jo yli 9000:een, ja 15 000 ihmisen kerrotaan olevan yhä kateissa. Taloudellisten vahinkojen sanotaan singonneen alueen kehityksen vuosikymmenien takaiselle tasolle.

Mitchin jäänteet muuntautuivat eilen trooppiseksi myrskyksi, joka lähestyi Meksikon Jukatanin niemimaata. Myrskyn odotetaan aiheuttavan kovia sateita ja 70 kilometriä tunnissa puhaltavia tuulenpuuskia, kertoivat sääennusteet Miamista. Ennusteiden mukaan Mitchin tuhovoima ei kuitenkaan ole enää lähelläkään Keski-Amerikkaa viimeisen viikon aikana riepottaneen hirmumyrskyn voimaa. Meksikon viranomaiset ovat kuitenkin antaneet myrskyvaroituksen Jukatanin niemimaan länsirannikolle.

Tuhoalueilla ympäri Keski-Amerikkaa oli pulaa eritoten ruoasta, vedestä, lääkkeistä sekä sähkövoimasta. Viranomaisten mukaan lähes 15 000 ihmistä on yhä kateissa, ja yli kaksi miljoonaa on menettänyt kotinsa. Apua odottavista eloonjääneistä osa majoittui tulvien valtaamien talojensa katoille kärsien nestehukasta, nälästä sekä uupumuksesta. Pelastusryhmät olivat puolestaan vaikeuksissa, eivätkä hallinneet nopeasti syntyneiden tuhojen aiheuttamaa tilannetta. Sateiden jatkuessa alueella pelättiin uusia maanvyöryjä ja myrskyn vahvistumista.

Aineellisista vahingoista sadon menetykset ovat pahimpia ja maamassan peittämien teiden sekä murskautuneiden siltojen vuoksi viranomaiset varoittivat tartuntatautien leviämisen suuresta vaarasta tulvan jatkuessa. Honduras, johon myrsky iski kaikkein kovimmin, tarvitsee viranomaisten mukaan kaksi miljardia dollaria vahingoista toipuakseen, mutta aikaa maa tarvitsee korjaustöihin useita vuosikymmeniä. Hondurasin presidentti Carlos Flores sanoi, että maa menetti myrskyssä 70 prosenttia sadostaan sekä tiestöstään.

Viranomaistietojen mukaan Hondurasissa on 7000 kuollutta ja Nicaraguassa on saanut surmansa ainakin 1700 ihmistä. El Salvadorissa menehtyi 225 ihmistä ja Guatemalassa myrskyn uhreja laskettiin olevan 157. Kaikkiaan seitsemän ihmistä sai puolestaan surmansa Costa Ricassa ja yhden kerrottiin menettäneen henkensä Panamassa.

Pelastustyöt vaikeuksissa

Pelastusryhmät epäonnistuivat eilen yrityksissään päästä Nicaraguan keski-ja luoteisosiin, missä tuhannet ihmiset kamppailevat nälkää ja laskevia lämpötiloja vastaan. Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa evakuoitiin tuhansia ihmisiä sen jälkeen, kun Managuajärven vesi oli noussut hälyttävän korkealle viikon jatkuneiden sateiden seurauksena.

Nicaragua ei pysty viemään papuja, riisiä eikä maissia ainakaan kuukauteen, kertoivat viranomaiset. Sotilasviranomaisten mukaan alueelle on kaiken lisäksi levinnyt 70 000 tulvan irrottamaa maamiinaa. Miinat ovat peräisin 1980-luvulla käydystä sisällissodasta. Myrskyn tuomaa kurjuutta Nicaraguassa lisää vielä tulivuorenpurkaus. Aiemminkin purkautunut Cerro Negro syöksee laavaa ja tuhkaa, mutta ainakaan vielä sen ei tiedetä aiheuttaneen lisäuhreja muutoinkin kovia kokeneeseen maahan.

Punainen Risti ja Punainen Puolikuu lupasivat aiemmin 7,5 miljoonan dollarin arvosta apua hirmumyrskyn tuhoamille maille. Presidentti Bill Clinton sanoi Yhdysvaltojen järjestävän kolmen ja puolen miljoonan dollarin arvosta apua, ja apua ovat niin ikään luvanneet mm. Ranska, Britannia ja Espanja sekä Suomi.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.