Mainos

Mitä virheitä USA:n autoala teki?

Yhdysvaltain tuhon partaalla horjuvalle autoteollisuudelle yritetään kuumeisesti löytää pelastussuunnitelmaa. Maaliskuun automyyntilukujen on ennustettu olevan huonoimmat 27 vuoteen.

Autoala on vaikeuksissa kaikkialla maailmassa, mutta pahimmat katastrofin merkit näkyvät nimenomaan amerikkalaisessa autoteollisuudessa.

Autotuojat ry.n toiminnanjohtaja Pekka Puputti muistuttaakin, että amerikkalaisten autoyhtiöiden eurooppalaisilla tytäryhtiöillä menee suhteessa huomattavasti paremmin. MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vierailleen Puputin mukaan Yhdysvalloissa on tehty lukuisia virhelaskelmia.

- Yhdysvaltain autoteollisuuden suurin ongelma on ollut se, että yhtiöillä on erittäin suuret eläkevastuut. Lisäksi palkkataso amerikkalaisessa autoteollisuudessa on selkeästi korkeampi kuin muualla maailmassa. Tällaiset asiat tulisi ehdottomasti saada vastaamaan autoteollisuuden kansainvälistä kilpailua, Puputti sanoo.

Yhdysvalloissa tehtiin Puputin mukaan myös se virhe, että pienten autojen kehittelyyn lähdettiin liian hitaasti.

- Asiakkaat olivat kiinnostuneet isommista autoista, jotka menivätkin hyvin kaupaksi. Tämä kaikki oli mahdollista niin kauan kun polttoaineen hinta oli alhaalla. Kun hinta lähtikin jyrkkään nousuun pari vuotta sitten, oltiin yhtäkkiä tilanteessa, missä markkinoille tehtiin sellaisia autoja, jotka eivät vastanneet enää kansalaisten muuttuneita kulutustottumuksia- ja mahdollisuuksia, toteaa Puputti.

Hänen mukaansa tässä suhteessa Eurooppa on toiminut lainsäätäjänä huomattavasti Yhdysvaltoja järkevämmin.

- Euroopassa on tehty erilaisia verojärjestelmiä, jotka ovat tukeneet niin sanottuja pieniruokaisia autoja. Tämän vuoksi Euroopan autoteollisuus on paljon paremmassa iskussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.