Mainos

Mitä vankitietojärjestelmä paljastaa?

Riihimäen vankila ja Rikosseuraamuslaitos tekivät rikosilmoituksen Riihimäen vankilan vartijasta, joka oli käyttänyt vankitietojärjestelmää enemmän kuin virkatehtävät sitä vaativat. Vartija pidätettiin, mutta sittemmin hänet on vapautettu.

Poliisi tutkii juttua virkavelvollisuuden rikkomisena ja törkeänä tietomurtona.

Mitä vankitietojärjestelmä vartijalle sitten kertoo?

Henkilötietojen lisäksi vankitietojärjestelmästä on nähtävissä kunkin vangin tuomiot, lomapäätökset, avovankilapäätökset, siviilityölupapäätökset ja kurinpidolliset toimet.

Lisäksi järjestelmästä käy ilmi kuka vankia on käynyt milloinkin tapaamassa. Vieraista järjestelmään kirjataan henkilötiedot.

Vankitietojärjestelmästa käy niin ikään ilmi tiedot vangin käymistä puhelinkeskusteluista, avatuista kirjeistä ja esimerkiksi sairauksista - käytännössä kaikki vankiin liittyvät tiedot.

Vankilassa työskentelevät jaetaan kategorisesti erilaisiin ryhmiin työnkuvan perusteella. Eri ryhmien jäsenillä, kuten esimerkiksi vartijoilla, esimiehillä ja terveydenhuoltohenkilökunnalla, on kullakin pääsy vain osaan vankitietojärjestelmän tiedoista.

Vartija oli suurennuslasin alla

Pidätetty vanginvartija on MTV3 Uutisten saamien tietojen mukaan ollut jo aiemminkin suurennuslasin alla siksi, että hän on hakenut tietojärjestelmästä tietoja muita enemmän.

Vaikka vankitietojärjestelmä on vanginvartijoille päivittäinen työkalu, pidätetty miesvartija on kahlannut tietoja läpi monikymmenkertaisesti kollegoihinsa nähden. Epäilty käytti vankeja koskevien tietojen hakuun tiettävästi myös kollegoidensa tunnuksia peittääkseen jälkensä.

Tietojen etsiminen ja läpikäyminen enemmän kuin virkatehtävät sitä vaativat, on tietoturvasäännösten ja lain vastaista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.