Mitä toiminnantarkastaja tekee? Lue!

Mikä on toiminnantarkastaja? Mitä toiminnantarkastajan tehtäviin kuuluu? Toiminnantarkastuksia on tehty vasta pari vuotta eikä yhtenäistä tapaa toimia vielä ole.

Taloyhtiöihin ei voida enää valita maallikkotilintarkastajia, vaan nykyään vastaavat tehtävät hoitaa toiminnantarkastaja.

Toiminnantarkastaja voidaan asunto-osakeyhtiölain mukaan valita ainoaksi tarkastajaksi alle 30 huoneiston taloyhtiöön tai tilintarkastajan rinnalle tätä suurempaan taloyhtiöön. Toiminnantarkastuksen tekemiseen ei ole ollut olemassa ohjeita, joten tarkastuskäytännöt ovat kirjavia. Mistä voi siis tietää, suorittaako toiminnantarkastaja tehtävänsä oikein ja riittävän huolellisesti?

Toiminnantarkastus hakee muotoaan

Toiminnantarkastus on suhteellisen uusi ilmiö, ja tarkastuksia on tehty taloyhtiöissä vasta pari vuotta. Asunto-osakeyhtiölaissa määrätään toiminnantarkastuksen sisällöstä kovin yleisluontoisesti, eikä yhtenäistä toiminnantarkastustapaa ole vielä ehtinyt muodostua.

– Koska ohjeistus tarkastettavista asioista on puuttunut, toiminnantarkastajat ovat tehneet tarkastuksen kukin omalla tavallaan, kertoo Matti Heinonen, juuri ilmestyneen Toiminnantarkastus – Näin se tehdään -oppaan kirjoittaja.

Toiminnantarkastaja ajautuu herkästi tarkastamaan epäolennaisia tai jopa vääriä asioita, jos hän ei ymmärrä tehtäviään ja rooliaan.

– Tarkastajan tulisi keskittyä ainoastaan tarkastamaan, onko yhtiön johto noudattanut yhtiöjärjestystä ja asunto-osakeyhtiölakia.

Toiminnantarkastukseen on monesti aikaa vain pari viikkoa tilinpäätöksen valmistumisen jälkeen. Tässä ajassa pitäisi ehtiä käymään läpi muun muassa pöytäkirjat, tilinpäätös ja kirjanpito. Toiminnantarkastajakin tuleekin organisoida aineiston läpikäynti tehokkaasti.

Heinonen neuvoo keskittymään toiminnantarkastuksessa olennaiseen eli asioihin, joilla on merkitystä taloyhtiön osakkaille.

– Kannattaa tarkastaa asiakirjoista, että taloyhtiön toimintaa on johdettu huolellisesti ja valvottu asianmukaisesti. Tärkeää on myös varmistaa, että osakkaita on kohdeltu tasapuolisesti ja että tilinpäätöksessä ja toimintakertomuksessa on annettu osakkaiden kannalta riittävästi tietoa taloyhtiön toiminnasta ja taloudellisesta tilanteesta.

Parhaimman kuvan taloyhtiön asioiden hoidosta toiminnantarkastaja saa tilinpäätösasiakirjoista, yhtiön kirjanpidon tulosteista ja tositeaineistosta.


LUE MYÖS:


MTV3/Jokakoti.fi

Lähde: STT

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat