Mainos

Mitä tehdä kun ihminen roihahtaa kuin soihtu?

Turussa paloi tänään alkuillasta erittäin pahasti mies, joka oli roihahtanut liekkeihin bussipysäkillä. Miehen syttymissyytä ei vielä tiedetä.

Tilanne oli ohi nopeasti. Pelastuslaitoksen ehtiessä paikalle mies oli palanut täysin ja hänen asustaan oli vain muovisia myttyjä jälkellä.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin Reijo Salmisen mukaan miehen vaatteet olivat luultavasti tekokuitua, joka palaa roihahtaen. Uhrin läheltä löytyi myös kaksi käsidesipulloa. Aine on hyvin syttymisherkkää.

Aloita sammuttaminen päästä

Pelastuslaitoksen tiedossa ei ole, että kukaan silminnäkijä olisi aloittanut sammutustyötä. Tilanne oli ohi niin nopeasti, että pelastuslaitoksen tullessa paikalle liekit olivat jo sammuneet ja viranomaisten tehtäväksi jäi nesteytys ja kivunlievitys.

– Jos tällaisessa tilanteessa sivullinen ehtisi paikalle ennen pelastuslaitosta, voisi itseään vaarantamatta yrittää aloittaa sammutuksen vaatteilla, sammutuspeitteellä tai vedellä, Salminen kertoo.

– Sammutus olisi aloitettava päästä ja hengitystiet olisi pyrittävä suojaamaan parhaansa mukaan. Omat kädet ja ranteet on syytä pitää hyvin suojassa.

Salmisen mukaan sammutustyön kannalta on kuitenkin harmillista, että helteellä harvalla on mitään ylimääräistä, isoa vaatetta sammuttamiseen.

– Jos mahdollista, uhrin tai auttajan kannattaa juosta yleisille paikoille, tässä Turun tapauksessa esimerkiksi läheiselle linja-autoasemalle, josta löytyy sammutusvälineitä. Tosin tässä tapauksessa roihahtaminen oli niin voimakasta, että tilanne oli ohi hyvin nopeasti.

Jauhesammutin "kuin suolaa haavoihin"

Tärkeintä on saada ihminen sammutettua, mutta jos mahdollista, Salmisen mukaan jauhesammuttimen sijaan kannattaa suosia vaatetta tai vettä.

– Jauhesammutimessa pitkälti samaa kuin ruokasooda, hyvin hienojakoista pölyä. Se on palaneelle iholle  "kuin suolaa haavoihin", aikamoisen karmeaa, sanoisin.

Tavaroiden kohdalla jauhesammutin sen sijaan on erittäin oiva apuväline.

Pahoin palaneen ihmisen kohdalla pelastuslaitoksen ja ensiavun tehtävänä on aluksi lievittää kipua ja nesteyttää. Palanut iho tihkuu nestettä, joten neste haihtuu ihmisestä todella nopeasti.

Vaikka ihminen olisi löydettäessä tajuissaan, voivat shokki ja jälkiseuraukset olla erittäin rajuja. 

Turun tapauksessa mies vietiin sairaalaan tajuissaan, mutta palomestarin mukaan on mahdollista, ettei häntä pystytä kuulemaan pitkään aikaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.