Mainos

Mitä tapahtuu, jos Skotlanti itsenäistyy?

Skotlannissa äänestetään itsenäistymisestä torstaina. Jos maa itsenäistyy, pysyykö heillä punta? Entä EU-jäsenyys?

Mielipidemittauksissa kyllä- ja ei-leirien kannatus on ollut melko tasan.

Britannian pääministeri David Cameronin mukaan noin viiden miljoonan asukkaan Skotlannin itsenäistyminen vaarantaisi skotlantilaisten eläkkeet ja heidän käyttämänsä rahayksikön. Lisäksi Englannin ja Skotlannin välille muodostuisi raja, "jota ei ehkä ole niin helppo ylittää". 

Mitä tarkoittaa briteille? Minuutin video kertoo

Britannia menettää kolmasosan pinta-alastaan, mutta vain 8,3 prosenttia asukasmäärästään. 

BBC kertoo minuutin pituisessa videossaan tiivistetysti, mitä Skotlannin itsenäistyminen tarkoittaisi Britannialle. 

Punta ja kansallislaulu

Pääministeri Cameronin mukaan Skotlanti eroaa myös punnasta, jos se eroaa Britanniasta. Hänen mielestään valuuttaunioni ei voi tulla kyseeseen. 

Skotlannilla ei ole omaa kansallislaulua. Sky Newsin mukaan Englannillakaan ei täysin virallisesti ole, sillä God Save the Queen on oikeasti Yhdistyneen kuningaskunnan kansallislaulu.

Oma passi

Jos Skotlanti äänestää ”kyllä”, heille tulee varmasti oma passi - ja myös omat rajat. He voivat siis heittää hyvästit ”Tervetuloa Englantiin” -kylteille. Myös maanpuolustus joudutaan miettimään uudelleen.

EU-jäsenyys

Skotlanti menettäisi Sky Newsin mukaan itsenäistyessään ainakin hetkeksi EU-jäsenyytensä. Luultavasti itsenäinen Skotlanti hakisi jäsenyyttä jossakin vaiheessa, mutta se saattaa viedä aikaa.

Mikään asia ei tunnu vielä olevan varma suuntaan eikä toiseen. Jos Skotlanti äänestää kyllä, on heillä siis joka tapauksessa edessään pitkät - jopa puolentoista vuoden neuvottelut edessään Britannian kanssa. Neuvottelupöydällä on kaikki öljyvaroista valuuttayksikköön ja EU-jäsenyyteen saakka.

Skotlannin mahdollinen itsenäistyminen voi myös aiheuttaa lumipalloefektin Euroopassa - monien valtioiden sisällä muhii itsenäisyyshankkeita. Esimerkiksi Espanjassa Katalonia haaveilee omasta valtiostaan. 

MTV Uutiset seuraa Skotlannin vaaleja koko loppuviikon. Paikan päällä Edinburghissa ja Glasgow’ssa on toimittajamme Anne Sjöholm. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.