Mitä tapahtuu, jos Portugali ja Espanjakin pyytävät apua?

Ensin Kreikka sitten Irlanti. Kuka on seuraava? Hälinä Espanjan ja Portugalin kansantalouksien ja pankkien tilasta jatkuu kiivaana, ja joidenkin arvioiden mukaan Portugali saattaa pelmahtaa lähiaikoina tukiluukulle.

Nordean tutkimusjohtajan Roger Wessmanin mukaan keväällä rakennettu EU:n ja IMF:n lainoitusjärjestelmä mitoitettiin niin, että lähivuosiksi pystytään rahoittamaan Irlannin, Espanjan ja Portugalin valtiontalouden alijäämiä.

- Valtiontalouden ongelmiin keväällä varattu rahamäärä riittää. Mutta jos valtioiden luottokelpoisuutta aletaan kyseenalaistaa, niin eihän kukaan halua antaa rahoitusta myöskään pankeille, Wessman toteaa.

Mitä euroalueelle sitten tapahtuu, jos Espanjakin tarvitsee apua muilta euromailta ja IMF:ltä?

- Jos kyseessä olisi täysimittainen pankkikriisi Espanjassa, niin EU:n ja IMF:n nykyisistä kriisinhoitotyökaluista loppuisivat rahat. Suhtaudun vähän skeptisesti siihen, että tämän kokoluokan uudet apupaketit menisivät enää euromaissa läpi, arvioi Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Petri Mäki-Fränti.

Wessmanin mukaan tässä tilanteessa Euroopan keskuspankilla olisi vaihtoehtoina joko rahoittaa Espanjan pankkeja tai antaa koko järjestelmän romahtaa.

-Veikkaan, että EKP ei antaisi koko järjestelmän romahtaa, Wessman sanoo.

Pää pakastimessa, jalat uunissa

Jos Espanja ja Portugali joutuisivat turvautumaan apuun, voisiko euroalue oikeasti hajota?

- Portugalin avustamisen euroalue vielä kestää. Mutta jos Espanjan tilanne todella kärjistyy ja ongelmat laajenevat koskemaan koko euroalueen pankkijärjestelmää, niin kyllä minä periaatteessa voisin pitää mahdollisena eurojärjestelmän hajoamista. Pidän sitä kuitenkin käytännössä erittäin epätodennäköisenä, Mäki-Fränti sanoo.

Jos jokin valtio päättäisi irrota eurosta, vaikutukset olisivat kyseisen maan kansalaisille joka tapauksessa dramaattiset.

- Maan käyttöönotettava uusi valuutta voisi devalvoitua reippaasti ja kansalaisten ostovoima näin heikentyä. Todennäköisesti myös asuntolainojen korot pomppaisivat ylös ja asukkaiden varallisuuden arvo tipahtaisi reippaasti, Mäki-Fränti sanoo.

Miten nyt ollaan tässä tilanteessa, vaikka keskimäärin euroalueen talous on jo toipumisuralla?

- Tämä on tällainen tilastotieteilijän keskiarvo. Kun pää on pakastimessa ja jalat uunissa, niin keskimäärin menee ihan hyvin. Esimerkiksi Saksan talous kasvaa tällä hetkellä lähes neljän prosentin vuosivauhtia. Tässä on euroalueen perusongelma, eli taloudet ovat nyt hyvin eri tahdissa, Wessman sanoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat