Mitä tapahtui Olli Jokisen Jukureille? Petteri Sihvoselta kova näkemys sensaatioseuran romahduksesta

JYP jäi kovista odotuksista huolimatta pudotuspelien ulkopuolelle, Sport ja SaiPa tekivät isoja pelaajamyyntejä 1:23
Video: JYP jäi kovista odotuksista huolimatta pudotuspelien ulkopuolelle, Sport ja SaiPa tekivät isoja pelaajamyyntejä

Jääkiekon SM-liigassa viiden seuran kausi päättyi jo runkosarjaan. Kevään peleistä rannalle jäivät muun muassa JYP, Jukurit ja HPK. MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen pitää JYPiä isoimpana pettymyksenä. Sihvonen jakaa myös kylmänviileän analyysin siitä, mitä edelliskauden sensaatiojoukkueelle Jukureille oikein kävi.

Vielä syksyllä Jukureita, HPK:ta ja JYPiä vietiin vahvasti pudotuspelijoukkueiksi. Kolmikosta Jukurit ja HPK taistelivat viimeisistä paikoist aina päätöskierrokselle asti.

JYP tippui kelkasta hieman aiemmin. Yllättäen toki, sillä jyväskyläläisseura teki kesällä merkittäviä panostuksia ja hankki riveihinsä muun muassa Sami Nikun, Juuso Puustisen ja Robert Rooban.

– JYP sai pienen synninpäästön sillä, kun he kiusasivat muita ihan loppuun asti. Silti: JYP on kaikista suurin pettymys. Mistä tämä on peräisin? Jos peliä ja jäykkää alisuorittamista katsoo, niin vaikuttaa siltä, että Jukka Rautakorven ja Ville Niemisen valmennusote oli liian kova ja vanhanaikainen. Toinen asia on se, että Rautakorpi ei ollut viimeisimmällä Meidän pelin tulkinnan tasolla niin kuin esimerkiksi Pelicansin Tommi Niemelä ja KalPan Tommi Miettinen olivat. Homma jäi kiinni pelivalmentamisesta ja liian rautaisesta peliotteesta. Vaikutti myös siltä, että Rautakorpi ei ottanut tuota hirveästi omaan piikkiinsä. Hänen suhtautumisensa lopputulemaan oli kuin vanhaa tihonovilaista ajattelutapaa, että valmennus on oikeassa ja kyse on siitä, että saadaanko oikeat pelaajat mukaan prosessiin. Tuosta metodista aika alkaa olla ohitse. Toki, täytyy vielä ensi kausi katsoa, mutta huonolta näyttää JYPin kannalta, MTV Urheilun jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen toteaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Mitä jää jäljelle?

Pahin romahdus tapahtui Mikkelin suunnalla. Vielä viime kaudella runkosarjan voitosta taistellut Jukurit tipahti nyt sijalle 11.

Miksi?

Olli Jokinen (Jukureiden päävalmentaja) oli ensimmäisellä kaudellaan intoa täynnä. Oli uutta ja ihmeellistä toimia nyt päävalmentajan tehtävissä. Muut taas eivät ottaneet Jukureita riittävän tosissaan. He pelasivat eri tavalla, kun he käänsivät nopeasti ylöspäin ja prässäsivät kuin jossain Amerikan rautaliigassa. Sitten kun yllätys oli ja meni, paljastui, ettei sitä rakennettu millään selkeällä pelikirjalla. Jos sellainen olisi ollut olemassa, niin sitä olisi voinut kehittää nyt. Tuntui siltä kuinka koko homma olisi heitetty ihan hatusta. Tällä kaudella, kun homma ei enää toiminutkaan, niin välillä Jukureista tuli säyseä Meidän pelin viivelähtöjoukkue. Se toimi hetken ja sitten palattiin taas vanhojen juurien pariin. Tuntui siltä, että ikään kuin koko ajan mentiin ilman pelikirjaa, Sihvonen perkaa, siirtyen johtopäätöksiinsä:

– Se mikä tuosta paistaa läpi, on se, että nyt siellä miljonääri valmentaa, jolla tähtäin on siinä, että pääsee valmentamaan Tapparaa tai Jokereita. Vaikutti, että Jokinen ei ollut moksiskaan, kun tämä kausi ei mennyt nappiin. Ikään kuin valmentajan läsnäolo puuttui. Ja se on ennätyksellistä, ettei enää edes toisella kaudella nappaa. Jos miettii Antti Pennasta, Jussi Ahokasta ja kumppaneita, niin he ovat koko elämänsä ajan rakentaneet omaa valmentajan identiteettiään. Kiistatta Jokinen osaa puhua pelaajille ja hän on karismaattinen. Mutta nyt nähty oli todella heikko suoritus valmentajalta. Sitä pitäisi tarkistella ensin, eikä sitä, että ovatko pelaajat mukana. Toinen kausi kuitenkin mittaa aina valmentajaa. Tämä oli aikamoinen romahdus.

– Nyt on puhuttu siitä, että hän neuvotteli Tapparan kanssa ja Jukureiden toiminnassa mukana olleen Viiman omistaja vaikuttaa nyt Jokereiden taustalla. Mitä Jukureille jää käteen, kun Jokinen poistuu aikanaan? Pelkään, että ei yhtään mitään. Hän ei jätä mitään jälkeä, Sihvonen tykittää.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Pahan kierteen lopputulos

Kolmas yllätys nähtiin Hämeenlinnan suunnalla, kun HPK jäi pudotuspelien ulkopuolelle. Kerhon ympärillä on kuohunut ja se ilmoitti jo varhaisessa vaiheessa, että Jarno Pikkarainen ei jatka enää seuran päävalmentajana.

Sihvosen mukaan Pikkarainen teki kuitenkin hienoa työtä HPK:n peräsimessä. Homma ei jäänyt hänestä kiinni.

– HPK törmäsi käsittämättömään loukkaantumiskierteeseen. (Mika) Toivola potkittiin urheilutoimenjohtajan paikalta ulos ja vasta siinä vaiheessa joukkuetta vahvistettiin. Seurajohto on vetänyt Hämeenlinnassa pahasti vihkoon. Tällä hetkellä ry, oy ja junioripuoli yrittävät kaikki johtaa laivaa. Pikkarainen teki vahvaa työtä, sillä eihän HPK jäänyt repaleisella joukkueella kuin maalin päähän pudotuspeleistä. Se oli kova suoritus.

– Hän oli nyt selvästi rauhallisempi, mitä hän oli aiemmin HIFK:ssa. Hän nosti viime kaudella HPK:n hänniltä maalin päähän siitä, että he olisivat olleet kuudensia runkosarjassa. Kyllä nämä olivat ihan kohtuullisia suorituksia näissä olosuhteissa, Sihvonen summaa HPK:sta.

Lue myös:

    Uusimmat