Mitä suomalaiset pelkäävät? - SPR selvitti

Nuorten syrjäytyminen sekä Ukrainan kriisi pelottavat suomalaisia, selviää Suomen Punaisen Ristin teettämästä kyselystä. SPR kysyi yli tuhannelta suomalaiselta juhannuksen alla, mikä heitä huolettaa.

Selkeästi eniten suomalaisia huolestuttaa nuorten syrjäytyminen. 70 prosenttia vastaajista ilmoitti olevansa erittäin tai melko huolestunut nuorten syrjäytymisestä. Nuorten tilanne näyttää huolestuttavan erityisesti yli 50-vuotiaita. Nuoria omanikäisten asema ei huoleta keskimääräistä enempää.

Kyselyssä näkyy selkeästi myös alueellisia eroja. Ruuhka-Suomessa nuorten syrjäytyminen ei pelota läheskään niin paljon kuin Pohjois-Suomessa

Ukraina ja Venäjä - Vanhempi väki huolissaan

Toiseksi eniten suomalaisia kyselyssä annetuista vaihtoehdoista huolettaa Venäjän toiminta Ukrainassa. Tilanne pelottaa erityisesti yli 50-vuotiaita, joista enemmistö on erittäin (21%) tai melko huolestunut (44%) tilanteesta. Eniten huolissaan ovat yli 65-vuotiaat. Tämän ikäryhmän vastaajista 82 prosenttia on erittäin paljon tai melko paljon tilanteesta huolissaan.

Marraskuusta asti jatkunut Ukrainan kriisi huolettaa lisäksi keskimääräistä enemmän naisia ja koulutetumpaa väkeä. Kaiken kaikkiaan pelot vähenevät sitä mukaa, mitä nuorempiin vastaajiin mennään. Näyttää siis siltä, että Neuvostoliiton ajan eläneet ovat enemmän huolissaan kuin Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen syntyneet.

Maahanmuuttoa ei pelätä 

Nuorten aseman ja Ukrainan tilanteen lisäksi suomalaisia huolettavat muun muassa lisääntynyt taloudellinen eriarvoistuminen sekä läheisten ja oma terveys.

Sen sijaan esimerkiksi maahan muuttoa ja poliittisten ääriliikkeiden nousua Suomessa pelätään pääasiassa melko vähän tai ei lainkaan.

Ilon aiheet eivät maksa

SPR selvitti myös suomalaisten ilonaiheita. Eniten iloa suomalaiset saavat asioista, jotka löytyvät läheltä eivätkä vaadi rahaa. Sellaisia ovat muun muassa lapset, lapsenlapset, perhe yleensä, parisuhde, ystävät ja läheiset. Myös luonto, vapaa-aika ja myös työ tuottavat monille iloa.

SPR:n mukaan vain kourallinen vastaajista pitää omaa elämäänsä synkkänä ja sanoo, ettei iloa löydy juuri mistään.

”Suomalaisten huolet ja ilonaiheet” -tutkimuksen teki Taloustutkimus Oy Suomen Punaisen Ristin toimeksiannosta. Tutkimus tehtiin kesäkuussa juhannuksen alla, ja siihen vastasi 1084 15-79-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen tulokset julkaistiin MTV Uutisten ja Porin kaupungin järjestämän SuomiAreena-tapahtuman yhteydessä.

  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja