Mitä Silvio tekee eläkepäivillään?

Italian pääministeri Silvio Berlusconilla, 75, alkavat pian eläkepäivät, mutta hän tuskin viettää niitä riippumatossa Gardajärven rannalla.

Berlusconi lupasi alkuviikosta siirtyä syrjään heti, kun Italian päättäjät ovat päässeet sopuun talouden uudistuspaketista.

Keskiviikkona hän kertoi La Stampa -lehdelle kyllästyneensä siihen, ettei hän voi tehdä politiikassa mitä haluaa.

– Tunnen olevani vahvempi vapaana kansalaisena kuin pääministerinä.

Berlusconi omistaa perheensä kanssa Fininvest-holdingyhtiön, jonka kautta hän hallitsee kolmea valtakunnallista tv-kanavaa, yhtä vakuutus- ja pankkialan yhtiötä, elokuvastudiota, painotaloa ja jalkapallojoukkue A.C. Milania.

Berlusconi itse sanoi tällä viikolla haluavansa A.C. Milanin puheenjohtajaksi. Milan on kansainvälisillä mestaruuspokaaleilla mitattuna maailman menestynein jalkapalloseura - se jakaa ykkössijan argentiinalaisen Boca Juniorsin kanssa.

Varakkaimpien italialaisten joukossa Berlusconi on ollut vuosikymmeniä. Forbesin Italian rikkaimmat -listalla hän oli ykkönen kymmenen vuotta putkeen. Nykyisin hän on kolmantena. Huhujen mukaan hän käyttää valtavia summia houkutellakseen nuoria, maksettuja naisia "bunga bunga" -juhliinsa.

Bunga bunga -juhlat nousivat kuuluisuuteen aiemmin tänä vuonna, kun Berlusconin järjestämistä lukuisista seksijuhlista alkoi valua tietoja. Sanonnan alkuperä on hämärän peitossa, mutta Berlusconin juhlista puhuttaessa sillä tarkoitetaan "orgioita, joissa on voimakas johtaja". Lukuisien lähteiden mukaan juhlien järjestämisen Berlusconille opetti Libyan edesmennyt diktaattori Muammar Gaddafi.

Oikeudessa tavataan

Silvion eläkepäivät eivät koostu pelkästään jalkapallosta ja bunga bungasta, sillä hän on syytettynä kolmessa erillisessä kesken olevassa oikeusjutussa. Syytteet koskevat veropetosta, lahjuksia, valta-aseman väärinkäyttöä ja maksullisen seksin harrastamista alaikäisen kanssa.

– Syytteillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Kyllä tuomaritkin vielä tajuavat, ettei heillä ole mitään, mistä minut voisi tuomita, sanoi Berlusconi keväällä.

2000-luvun alussa Berlusconi loi itselleen käytännössä syytesuojan eri lakipaketeilla. Niiden avulla hän vältti tuomiot tapauksissa, joissa häntä syytettiin yhteyksistä mafiaan, korruptiosta, poliisin lahjonnasta, tilinpidon väärentämisestä ynnä muusta. Monet laeista on myöhemmin kumottu perustuslain vastaisina.

Ennen nyt käynnissä olevia oikeudenkäyntejä häntä ei ole tuomittu mistään rikoksesta, vaikka hänet todettiin vuonna 1990 syylliseksi vilpilliseen todistajanlausuntoon.

Takaisin politiikkaan Silvio tuskin palaa, sillä hänen kannatuksensa on vajonnut pariinkymmeneen prosenttiin ja hänen entiset poliittiset liittolaisensa ovat hylänneet hänet.

The Economist -viikkolehti risti Berlusconin "mieheksi, joka pilasi kokonaisen valuutan". Vuosien 2001-2010 välillä Italian talous oli Haitia ja Zimbabwea lukuun ottamatta maailman hidaskasvuisin.

Voi hyvin Silvio, ja tervemenoa!

Lue myös:

    Uusimmat