Mitä pomostaan saa sanoa Facebookissa? Entä saako pomo hillua vapaasti?

Voiko yrityksen toimitusjohtaja olla työaikansa ulkopuolella kuin Ellun kana?

Entä sopiiko automyyjän ajaa vapaa-ajallaan jollain muulla kuin edustamallaan automerkillä?

Perussääntö on se, että työntekijä ei ole vapaa-ajallaan työnantajan määräysvallan alla. Työnantaja ei saa siis rajoittaa työntekijän käytöstä tämän vapaa-ajalla, mutta lojaliteettivelvoitteen nojalla työnantajaa ei saisi halventaa tai mustamaalata työajan ulkopuolella.

Lojaliteettivelvoite sitoo työntekijää myös sosiaalisessa mediassa. Facebookissakaan ei kannata haukkua esimiestään tai edustamaansa firmaa. Tilin perustamista sosiaaliseen mediaan tai sen käyttöä työnantaja ei voi estää.

– Joskus lojaliteettivelvoitteen rikkomisen arvioiminen voi olla hankalaa. Sillä on merkitystä, minkälaisesta työpaikasta on kyse ja mikä on henkilön asema, sanoo lakimiesliiton lakimies Tommi Rainerma.

Rainerman mukaan käytännön syyt sanelevat sen, että esimerkiksi toimitusjohtajan pitää olla tarkempi vapaa-ajallaan kuin rivityöntekijän. Hän kehottaa kuitenkin käyttämään maalaisjärkeä, kun työntekijät pohtivat vapaa-ajan toimiaan.

– Toimitusjohtajahan on usein myös yrityksen kasvot, mutta ei rivityöntekijäkään voi käyttäytyä ihan miten sattuu.

Käyttäytymistä brändin mukaan

"Brändin mukainen käyttäytyminen". Siinä käsite, joka on tuttu ainakin myynti- ja markkinointityötä tekeville. Mutta päteekö tämä brändin mukainen käyttäytyminen myös vapaa-aikaan?

– On yrityksiä, joiden toimiala liittyy vahvasti brändäykseen ja ulospäin annettava kuva yrityksestä korostuu. Mutta ei firma voi esimerkiksi sanella henkilön pukeutumista vapaa-ajalla. Ja kyllä automyyjäkin saa ajella muulla kuin edustamallaan merkillä vapaa-ajalla, Rainerma sanoo.

-Minusta brändin mukaisessa käyttäytymisessä on kyse lähinnä kultaisista käyttäytymissäännöistä. Olisi hankalaa, jos sitä yritettäisiin tunkea työsopimuksiin. Sehän on käsite, jota on erittäin vaikea määrittää, hän jatkaa.

Entä jos joku yritys päättäisi laatia työntekijöilleen ohjeistuksen käyttäytymisestä vapaa-aikana? Miten siihen pitäisi suhtautua?

– Asiasta voisi keskustella työnantajan kanssa. Pitäisi kysyä, miksi tällainen ohjeistus on tehty, vastaa lakimies Rainerma.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat