Mainos

Mitä luottoluokittajat tekevät ja voiko niihin luottaa?

Luottoluokittajat yrittävät arvioida sitä, miten hyvin yritykset ja valtiot pystyvät maksamaan ottamiaan lainoja takaisin. Tämä on luonnollisesti lainan antajalle tärkeä tieto, joka vaikuttaa myös lainan hintaan.

Valtiot, joiden luottoluokitus on hyvä, saavat lainaa halvemmalla, koska lainan antaja voi odottaa saavansa rahansa myös takaisin korkojen kera.

Nordea pääekonomisti Aki Kangasharju kertoo, että luokittajilla on tiimit, jotka vastaavat tietyistä maista. Suomen luottoluokitusta arvioiva tiimi käy täällä tarkastuskäynneillä, haastattelee asiantuntijoita ja tekee analyyseja tilastojen perusteella.

Suurimmat luottoluokittajat, Standard & Poor's, Moody's ja Fitch ovat amerikkalaisia yksityisiä yrityksiä. Luokittajia on kuitenkin myös muissa maissa.

– Kuriositeettina voi sanoa, että kiinalainen luottoluokittaja alensi Yhdysvaltojen luottoluokituksen tosi matalaksi velkakattokriisin aikana. Kun kiinalaisilla on paljon Yhdysvaltojen liittovaltion velkakirjoja hallussaan, niin kiinalaiselta luottoluokittajalta tuli näpäytys, Kangasharju sanoo MTV3 Uutisille.

Voiko luokituksiin luottaa?

Luottoluokittajia on arvosteltu siitä, että ne eivät osanneet ennustaa vuoden 2008 finanssikriisiä. On myös pohdittu, voiko liiketoimintaa tekevä yritys antaa luotettavia luokituksia.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju sanoo, että luottoluokittajien tulevaisuus riippuu siitä, miten hyödyllisiä niiden antamat luokitukset ovat.

– Jos näyttää siltä, että joku näistä luottoluokittajista tekee työnsä huonosti, niin kyllä se varmaan häviää pelin kahdelle muulle. Ja mikäänhän ei estä, että eurooppalainen tai muualta maailmasta tuleva luottoluokittaja saa asiakkaita sitä kautta, kun luottamus muihin menee, Kangasharju arvioi.

Nordean Kangasharju sanoo luottavansa luokittajien arvioihin kohtuullisen hyvin. Hänen mukaansa ongelma on kuitenkin edelleen se, että luokittajat ovat pikemminkin vähän myöhässä kuin etunojassa, kun arvioidaan luotonhakijoiden taloustilanteen muutoksia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.