Mainos

Mitä lihasotkusta jäi käteen, ministeri Koskinen?

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) oli aamulla Huomenta Suomen vieraana keskustelemassa hevosenlihakohun seurauksista. Tässä poimintana ministerin vastauksia kysymyksiin.

Mitä lihasotkusta jäi käteen?

Ei voi ihan vielä sanoa, mutta muutama asia on varmaankin tässä eniten pinnassa. Toinen on, että mitä pitempiä ketjut elintarvikepuolella ovat, sen enemmän riskejä voi olla, että jossakin vaiheessa joku ketjun osanen pettääkin. Sitten voi tulla jälkeä, mitä ei toivota.

Siinä mielessä kaikki työ, mitä on tehty jäljitettävyyden parantamiseksi on tärkeää, mutta myös mitä lyhempi ketju, sen varmempaa on toiminta.

Toinen asia on, että kautta maailman sivun on ollut ihmisiä, jotka yrittävät huijata. Tämä kertoo, että osa on tehty varmaan tahallisesti ja ehkä jossain ollut vähän tahatontakin juttua.

Pystytäänkö pitkää ketjua valvomaan tarkasti?

Mitä pitempi ketju, sen vaikeampaa tämä on. Lainsäädäntö lähtee siitä, että toimijan täytyy tietää edellinen ketjun lenkin osa ja taas tulee huolehtia, että tietää, mihin oma tavara menee. Mutta jos siellä on useita toimittajia ja useita raaka-aine-eriä, on täysin mahdollista, että joku toimii vilpillisesti tai sitten tahattomasti tehdään väärin.

Lähetyksessä aiemmin vieraillut Ilkka Alarotu S-ryhmästä peräänkuulutti lainsäädännön tekemistä siitä, että tuotteesta on oltava merkintä alkuperämaasta? Mikä on teidän mielipiteenne?

Olen ihan samaa mieltä. Nythän alkuperämaa pitää ilmoittaa esimerkiksi naudanlihalla ja kalalla ja muistaakseni 2014 laajenee myös muihin lihalajeihin.

Tarkoitetaan myös, että jos sitä käytetään osana eineksissä tai muissa, myös siihen tämä pitäisi tämä laajentaminen merkinnän pakollisuuden osalta mennä.

Tästä keskusteltiin viikko sitten maatalousneuvoston kokouksessa. Suomi ja muutama muu maa vaadittiin komissiolta nopeampaa aikataulua lainsäädäntöasioiden eteenpäin viemiseksi. Meidän mielestämme 2014 on liian hidas aikataulu.

Uskotteko, että lihakeskustelu on puhdistanut ketjua?

Ei ehkä kokonaan, toivottavasti tämä johtaa siihen että pikkuisen tarkastellaan toimintoja koko ketjun osalta, että vältyttäisiin vastaavillta tapauksilta.

(MTV3)

Katso Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen (kok.) haastattelu: (Huomenta Suomi 4.3.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.