Mainos

Mitä kansa halusi kysyä poliisilta turvapaikanhakijoista ?

Onko rikollisuus kasvanut? Miksei etnistä taustaa tilastoida? Poliisi on vastannut kansalaisten turvapaikahakijoita koskeviin huoliin ihka ensimmäisessä turvapaikka-chatissa. Kansa kysyi turvapaikanhakijoista ja turvallisuudesta poliisilta Facebookissa ja Twitterissä. 

Seuraavassa otteita poliisin Facebook-sivuilla käydystä keskustelusta.

Kysymys: Onko rikollisuus kasvanut Suomessa turvapaikanhakijoiden suuren määrän myötä?

Vastaus: Valtakunnallisesti rikollisuus ei ole tilastojen mukaan lisääntynyt turvapaikanhakijoiden suuren määrän myötä.

K: Monella turvapaikanhakijalla on Facebookissa kuvia, jossa he esittelevät ruumiita tai irtopäitä. Tutkitaanko näitä? Kuluerä on melkoinen, mutta lähes kaikki ovat lääkärin tarpeessa, jos ovat ikänsä nähneet tappamista kotimaassaan tai itse ovat osallistuneet toimintaan..

V: Kyllä tutkitaan.

K: Onko rikollisuus kasvanut Suomessa turvapaikanhakijoiden suuren määrän myötä?

V: Valtakunnallisesti rikollisuus ei ole tilastojen mukaan lisääntynyt turvapaikanhakijoiden suuren määrän myötä.

K: Kuinka paljon todellisuudessa on hälytystehtäviä ja millaisin voimavaroin vastaanottokeskuksiin viimeisen kahden kuukauden aikana ollut?

V: Hälytystehtävistä ilmiötietoa löytyy täältä. Tilanne ei ole oleellisesti muuttunut.

K: Miten terrorismista epäillyn 300 henkilön suhteen toimitaan?

V: Suojelupoliisilla on kaiken kaikkiaan noin 300 terrorismin torjunnan kohdehenkilöä. Heidän mahdollisesti aiheuttamaa riskiä valtakunnan turvallisuudelle arvioidaan jatkuvasti. Tämä luku ei liity viime aikoina tulleisiin turvapaikanhakijoihin vaan on kohdehenkilöiden kokonaismäärä.

K: Kenelle pitää tai voi ilmoittaa majoitusyksiköiden asukkaiden välinpitämättömyydestä tai tietämättömyydestä. Esimerkiksi roskaamisen, heijastimen käytön, omakotitalojen pihoilla hiippailun ja perään huutelun suhteen? Pitääkö tällaiseen puuttua? Miten?

V: Poliisille voi ilmoittaa epäillyistä rikoksista ja esimerkiksi häiriökäyttäytymisestä. Kannattaa suorittaa harkintaa, esimerkiksi roskaamiseen ja heijastimen käytön laiminlyöntiin poliisi ei kykene reagoimaan.

K: Miksi rikoksen tehneen turvapaikanhakijan (tai kenenkään) etnisyyden merkitseminen rikostilastoihin ei ole laillista? Ketä tällä suojellaan?

V: Poliisi turvaa sekä suomalaisten että turvapaikanhakijoiden oikeudet. Puutumme rasistisiin ilmiöihin, vihapuheeseen ja väkivaltaan, kohdistuipa se sitten esimerkiksi turvapaikanhakijoihin tai kantaväestöön.

K: Miten poliisi reagoi turvapaikanhakijoiden huuteluun, luvattomaan kosketteluun ja mahdolliseen häiriökäyttäytymiseen? Tekijäthän yleensä ehtivät poistua paikalta ennen kun poliisi ehtii paikalle. Miten poliisi reagoi mahdolliseen sähköisesti (puhelimen eri sovellukset, Facebook yms.) kautta tapahtuvaan häirintään ja jopa seksuaalisiin ehdotteluihin?

V: Poliisi vastaa yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta ja puuttuu häiriökäyttäytymiseen joko oma-aloitteisesti tai ilmoituksen perusteella. Mikäli seksuaalista häirintää tapahtuu sähköisesti, asiasta voi tehdä rikosilmoituksen poliisille. 

Lue lisää Poliisin Facebookista ja Twitteristä.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.