Mainos

Mitä ihmettä säässä tapahtuu? Länsi-Eurooppa tulvii, USA:ssa jo pulaa tiesuolasta

Pitkään jatkuneet Länsi-Euroopan myrskyt, sateet ja tulvat eivät ota laantuakseen. Yhdysvalloissa puolestaan yhä uudet lumimyräkät vyöryvät etenkin maan pohjois- ja itäosaan. Syynä ilmiöihin on paikalleen jumittunut suursäätila.

Yhdysvaltojen ja Euroopan talven sääolot ovat selvässä yhteydessä toisiinsa.

– Kyseessä on pitkään samankaltaisena jatkunut suursäätila pohjoisella pallonpuoliskolla. Pohjois-Atlantilla Euroopan lähellä pyörii jättimäinen matalapaine, joka työntää myrskykeskuksen toisensa jälkeen Länsi-Eurooppaan. Pohjois-Atlantin matalapainetta pitävät yllä Yhdysvalloista saapuvat lumimyrskyt, toteaa MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Pohjoisnavalla oleva kylmän ilman alue on jakaantunut kahtia Kanadaan ja Siperiaan. Kanadan arktista ilmaa pääsee toistuvasti virtaamaan Yhdysvaltojen itärannikolle, missä se kohtaa Golfvirran lämmön.

– Tämä voimistaa matalapaineen ja tuo sakean pyryn varsinkin Yhdysvaltojen koillisosaan ja Kanadan itärannikolle. Nämä voimistuvat matalapaineet päätyvät kohti Eurooppaa Pohjois-Atlantin jättimatalapaineen piiriin ja pitävät sitä yllä. Siperian kylmä ilma muodostaa puolestaan esteen matalapaineiden ja sateiden etenemiselle kohti itää, sanoo Pekka Pouta.

Yleensä sama suursäätila ei jatku näin pitkään, vaan suuret matala- ja korkeapaineet liikkuvat.

– Yhtenä syynä suursäätilan jämähtämiselle voivat olla tavallista lämpimämmät pohjoiset merialueet, toteaa Pekka Pouta.

Myrskyt, rankat sateet, tulvat ja korkeat aallot ovat piinanneet Länsi-Eurooppaa ja osittain Etelä-Eurooppaa talven aikana. Tulvavedet ovat nousseet kaduille niin Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Ranskassa kuin Italiassakin. Isossa-Britanniassa on ollut paikoin mittaushistorian sateisin tammikuu. Lounais-Englannissa Somersetissa yksi kylä on ollut jo kuukauden tulvavesien eristämänä.

Yhdysvalloissa puolestaan on ihmetelty useita lumimyräköitä ja kylmää säätä. Tiesuolaa on käytetty jäisten ja lumisten ajokelien takia suuria määriä ja siitä on jo paikoin pulaa. Tuhansia lentoja on peruttu jälleen viime päivinä ja sadat tuhannet ovat olleet ilman sähköä.

Lauantaina Britanniaan, Ranskaan ja Espanjaan on tulossa jälleen uusi myrsky sateineen. Espanjaan osuu vielä sunnuntainakin myrsky.

Yhdysvaltojen pohjois- ja keskiosassa viikonloppu on kylmä.

Suomen ja maailman säätietoja MTV:n sääsivustolla.

Katso videolta selitys suursäätilasta maailmalla.

MTV UUTISET - AFP - REUTERS

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.