Mitä ihmettä: päänsärkyä, masennusta ja kroonista kipua voi hoitaa muutamalla AA-paristolla?

Kaksituhatta vuotta sitten roomalainen tiedemies Scribonius Largus totesi, että pääkivun voi parantaa sähköankeriaan kosketuksen avulla – hän ei ollut väärässä. Dailymail-sivusto uutisoi laitteista, joiden pienet sähköshokit parantavat vaivan kuin vaivan – ainakin valmistajien mukaan.

Sähkön avulla on hoidettu useita erilaisia vaivoja tuhansien vuosien ajan ja mitä epäilyttävimmin keinoin. Nyt Britannian markkinoille on tullut laitteita jotka lähettävät säännöllisin väliajoin pieniä sähköiskuja kehoosi – niin pieniä, ettet edes tunne niitä.

Näin toimivat esimerkiksi Alpha-Stim ja Microdoctor -nimiset laitteet, joiden kerrotaan auttavan aina nivelkivuista päänsärkyyn, kihtiin ja masennukseen. Toimiakseen ne tarvitsevat vain muutaman AA-pariston. Pienikokoinen laite kulkee helposti mukana ja hoitavat sähköiskut kulkevat kehoon korviin kiinnitettävien klipsien välityksellä.

Laite kuulostaa epäilyttävältä, mutta useat asiantuntijat luottavat sen tehoon.

– Ei ole epäilystäkään, etteivätkö tällaiset laitteet toimisi, toteaa professori ja fysioterapeutti Tim Watson Hertfordshiren yliopistosta Dailymail-sivuston haastattelussa.

Watsonin johtaman tutkimusryhmän mukaan hoito on tehokkaimmillaan, kun laitetta käytetään 20 minuuttia päivässä. Erilaiset tutkimukset eivät kuitenkaan riitä vakuuttamaan kaikkia.

– Laitteiden valmistajien esittävät hurjia väitteitä tuotteistaan, eikä niitä ole näytetty kunnolla toteen, toteaa lontoolaisen Independent-sairaalan kiputiloihin erikoistunut lääkäri Deane Halfpenny lehden haastattelussa.

– Olen tosin lukenut tuoreen tutkimuksen aiheesta, jonka mukaan tällaiset laitteet helpottavat kiputiloja leikkausten jälkeen, hän toteaa. Jos potilas haluaa käyttää sitä, en usko siitä olevan mitään haittaakaan, hän jatkaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat