Mitä EU:n presidentti ja ulkoministeri tekevät?

EU-maat kokoontuvat tänään Brysseliin valitsemaan unionille presidentin ja ulkoministerin. Uusiin johtovirkoihin on väläytelty useita eurooppalaisia poliitikkoja viime viikkoina. Vahvimpina ehdokkaina presidentin virkaan on pidetty Belgian pääministeriä Herman Van Rompuyta ja hänen hollantilaista virkaveljeään Jan Peter Balkenendeä. Ulkoministerin valinnassa tilanne on selvästi mutkikkaampi eikä selviä ennakkosuosikkeja ole noussut esiin.

Presidentti eli Eurooppa-neuvoston pysyvä puheenjohtaja

Uusi presidentti toimii Eurooppa-neuvoston eli EU-maiden päämiesten huippukokousten pysyvänä puheenjohtajana. Huippukokouksia järjestetään ainakin neljä kertaa vuodessa.

Vielä tähän saakka puheenjohtaja on vaihtunut puolen vuoden välein ja tehtävää on hoitanut EU:n puheenjohtajavuorossa olevan maan pääministeri. Nyt halutaan lisää voimaa ja jatkuvuutta, ja sen vuoksi nimitetään puheenjohtaja kahdeksi ja puoleksi vuodeksi kerrallaan valmistelemaan huippukokouksia ja pitämään yhteyksiä jäsenmaiden kesken muutenkin. Presidentin tehtävänä on myös visioida tulevaa.

Eurooppa-neuvostosta tulee Lissabonin sopimuksen myötä virallinen EU-instituutio, ja senkin vuoksi sen johtoa halutaan vahvistaa. EU:ta uudistavan Lissabonin sopimuksen mukaan presidentti on nimenomaan Eurooppa-neuvoston presidentti - ei koko unionin presidentti. Hänen työnkuvansa on kuitenkin edelleen hyvin auki, ja osa maista haluaisi hänestä myös koko EU:n presidentin eli keulakuvan, joka edustaisi EU:ta siinä missä Barak Obama edustaa Yhdysvaltoja.

Ulkoministeri eli EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja

Ulkoministerille on kasattu peräti kolmen nykyisen ihmisen töitä. Hän toimii EU:n komissiossa nykyisen ulkosuhdekomissaarin paikalla ja myös komission varapuheenjohtajana. Lisäksi hän on puheenjohtajana jäsenmaiden ulkoministerien kokouksissa. Näiden lisäksi ulkoministerille kuuluu nykyisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan eli Javier Solanan työt.

Ulkoministeri rakentaa EU:lle uuden ulkosuhdehallinnon eli tuhansien ihmisten hallinto- ja diplomaattiverkoston eri puolille maailmaa.

Tehtäviä on yhdistetty, jotta muulle maailmallekin olisi selvempää, kuka EU:n ulkopolitiikkaa oikein hoitaa. Tähän asti eri puhujia ja erilaisia viestejä on ollut usein liikaa.

Näyttämölle jää ulkoministerin lisäksi edelleen myös komission puheenjohtaja. Lisäksi presidentiksi saatetaan valita henkilö, jolla myös on haluja tehdä ulkopoliittisia linjauksia ja edustaa näyttävästi.

EU:n huippuvirat jakoon - katso Helena Petäistön raportti Brysselistä

Presidentti syrjään EU-huippukokouksista - katso Vesa Kallionpään juttu

Lue myös:

    Uusimmat