Mainos

Mitä Espanjan vaalitulos tuo tullessaan?

Euroopan unioni-tutkimusohjelman johtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista uskoo Espanjaan uudella oikeistohallituksella olevan edessään suuria haasteita maan talouden nostamiseksi jaloilleen.

– Haasteet ovat edelleen suuret. Sosialistihallitus on jo ajanut läpi monia epäsuosittuja talousuudistuksista ja mittavia säästöjä. Mikäli keskusta-oikeisto pääsee kiinni vallankahvaan, säästöt ja uudistukset varmasti jatkuvat, Jokela sanoo.

– Monikerroksista julkista hallintoa karsitaan keskittämällä sitä pääkaupunkiin, massatyöttömyyteen yritetään hakea apua lisäämällä joustoja eli heikentämällä työntekijöiden asemaa, ja julkisia palveluja karsitaan entisestään, Jokela jatkaa.

Jokela näkee Espanjan ongelman olevan kotimaisen kysynnän heikentyminen, eikä hän usko, että kasvua on luvassa lähitulevaisuudessa.

– Espanjan, samoin kuin muidenkin kuilun reunalla keikkuvien valtioiden ongelma on se, että julkisen talouden säästöt ja kasvava työttömyys heikentävät kotimaista kysyntää. Nopeaa kasvu-uralle palaamista ei ole näköpiirissä, kun elvyttämisen sijaan valtio joutuu säästämään.

Mitä vaalitulos merkitsee Euroopan talouskriisille?

Jokela uskoo vahvan hallituksen voivan helpottaa Espanjan tukalaa tilannetta. Vaalitulos voisi siten osaltaan auttaa palauttamaan uskoa markkinoille.

– Markkinoiden hermoilu Espanjan kohdalla selittyy osittain koko euroalueeseen kohdistuvilla epävarmuuksilla. Globaalit huolet sekä Kreikan ja Italian sisäpoliittiset kiistat ovat entisestään heikentäneet tilannetta. Euroalueen kasvu on myös huteralla pohjalla, Jokela summaa.

– Espanjaa on tähän asti kiitelty siitä, että se on pystynyt tekemään vaikeita päätöksiä. Jos Espanjassa nousee valtaan vahva hallitus, jolla on selkeä ohjelma, uskon että se helpottaa Espanjan tilannetta. Mutta paljon siis riippuu siitä, miten koko euroalueen tilanne kehittyy.

Jokela korostaa, että Espanjan kaltaisilla isoilla euromailla on suuri merkitys koko kriisin ratkaisussa.

– Espanjan ja Italian kokoisilla euromailla on kriisin ratkaisussa hyvin suuri merkitys. Niiden pelastaminen on ensisijassa niiden omissa käsissä. Vaikka EU:n vakausvälinettä, kriisirahastoa kuinka vivutettaisiin tai IMF:lle kanavoitaisiin lisää varoja, näiden maiden ajautuminen maksukyvyttömyyteen saattaa osoittautua liian isoksi pelastusoperaatioksi, Jokela arvioi.

"Uudistuspolitiikan osoittauduttava oikeaksi politiikaksi"

Jokela arvelee, että myös kriisimaiden kansalaiset ymmärtävät tilanteen vakavuuden.

– Luulen, että tämä ymmärretään myös Italiassa ja Espanjassa. Esimerkiksi viimeisimpien mielipidemittausten mukaan Italian "virkamieshallitusta" tuetaan Italiassa laajasti.

Jokela ymmärtää, miksi säästökuurit herättävät vastustusta kriisimaissa, mutta hän uskoo Espanjan vaalituloksen osaltaan lisäävän kansan luottamusta maan hallintoon.

– Uutiset Italiasta ja nyt siis myös Espanjan selkeältä vaikuttava vaalitulos varmasti osaltaan lisäävät luottamusta siihen, että näissä maissa on jatkossa toimintakykyinen hallitus. Tämä ei tietysti itse kriisiä ratkaise, Jokela muistuttaa.

– Keskeistä on myös se, että uudistuspolitiikat osoittautuvat oikeaksi politiikaksi, luovat työpaikkoja ja sitä kautta uskoa että nämä maat alkavat tervehtyä, samoin kuin koko euroalue ja EU laajemminkin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.