Mistä tässä kuuluisassa sotessa olikaan kysymys?

Sote-uudistuksesta on puhuttu jo vuosia, ja sotesta on tullut suorastaan uusi sana suomen kieleen. Mutta mistä oikeastaan on kysymys?

Sotella tarkoitetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Nykyinen sosiaali- ja terveyshuolto toimii huonosti, siitä kaikki ovat yhtä mieltä.

Hallinto on monimutkainen ja palvelujen taso vaihtelee jyrkästi kunnasta toiseen. Uudistuksia on siis pakko tehdä. Erimielisyyttä on vain siitä, miten järjestelmä uudistetaan. Tehtävä on vaikea.

– Jos tämä olisi helppoa, se olisi tehty jo, tiivisti peruspalveluministeri Susanna Huovinen tänään tiedotustilaisuudessa.

Nykysysteemissä palveluja järjestää 150 tahoa, ja tänään raporttinsa jättäneen työryhmän ehdotuksessa niitä olisi enää 50.

– Sitä en osaa sanoa, onko 50 palvelujen järjestäjää liikaa vai sopiva määrä, mutta se on varmasti askel oikeaan suuntaan, sanoo ministeri.

Noin puolet näistä olisi maakuntien keskuskaupunkeja, joiden ympärille sote-alueet muodostetaan. Toinen puoli olisi joukko muita isohkoja kaupunkeja, joilla olisi vastuu palvelujen järjestämisestä alueelleen. Terveyskeskusverkko olisi suurin piirtein yhtä tiheä kuin nyt.

Jokaisen kunnan on kuuluttava johonkin sote-alueeseen.

Uudistusten tavoitteena on varmistaa, että kaikki suomalaiset saavat oikeaan aikaan tarvitsemiaan sosiaali- ja terveyspalveluita. Erityisesti halutaan vahvistaa peruspalveluita, koska hyvät peruspalvelut vähentävät kalliiden erikoispalveluiden kysyntää.

Lue myös:

    Uusimmat