Mainos

Mistä supermyrsky syntyy?

Yhdysvalloissa puhutaan Sandystä supermyrskynä, sillä myrskyllä on monia poikkeuksellisia piirteitä. Sen sanotaan olevan yksi Yhdysvaltojen laajimmista myrskyistä.

Sandy iskeytyi viime yönä Suomen aikaa Yhdysvaltojen itärannikolle. Sen vaikutukset ovat levinneet hyvin laajalle alueelle.

Hurrikaanin reitti

Sandyn reitti kulki tuhoisasti mereltä heikentymättä suoraan kohti itärannikkoa, muun muassa New Yorkia. Myrskyt liikkuvat yläilmakehän tuulten mukana. Sandyn ollessa Atlantin yllä, yläilmakehän virtaukset käänsivät myrskyn jyrkästi kohti rannikkoa. Jos ilmavirtaus olisi painanut Sandyä koilliseen, myrsky olisi heikentynyt tavalliseksi matalapaineeksi Pohjois-Atlantilla.

Laajuus ja voimakkuus

Sandystä tekee poikkeuksellisen sen laajuus. Sandyä voimisti suuri lämpötilaero, joka syntyi, kun lämpimän meren yltä tulevan myrskyn etureuna törmäsi selvästi kylmempään ilmamassaan.

Sandy menetti tiiviin hurrikaanin rakenteensa ja hurrikaanin statuksensa, mutta myrsky on saanut lisävoimaa kohdatessaan mantereen yllä olleen kylmän ilman. Sandyn tuulet ja sateet ovat levinneet hyvin laajalle alueelle ja kestävät pitkään. Sandyn vaikutusalueella on noin 60 miljoonaa ihmistä.

Tuulet

Sandyn tuulet ovat olleet voimakkaimmillaan lähes 35 m/s myrskyn ollessa merellä. Vielä tiistaiaamuna puuskissa mitattiin myrskylukemia. Tuuli on muun muassa kaatanut puita, katkonut sähköjä ja vahingoittanut rakennuksia.

Merenpinnan nouseminen ja tulvat

Myrskykeskuksen ympärillä ongelmat ovat olleet erilaisia. Myrskykeskuksen pohjoispuolella, esimerkiksi New Yorkissa, tuulet ovat puhaltaneet suoraan mereltä kohti rannikkoa ja kaupunkia. Veden pakkautuessa kohti rantaa, merenpinta on noussut jopa neljä metriä. Tämä yhdessä rankkasateiden kanssa on aiheuttanut laajoja tulvia. New Yorkissa vesi on noussut aiempia ennätyksiä korkeammalle. Mereltä puhaltanut tuuli on jo heikentymässä, mutta edelleen kovaa. Tiistaiaamuna paikallista aikaa New Yorkissa odotetaan vielä yhtä tulvahuippua nousuveden takia.

Rankat vesisateet

Sandyn sateita voimistaa sen törmääminen pohjoisesta tulevaan kylmään ilmaan. Vettä on satanut paikoin yli 200 millimetriä. Laajoilla alueilla sataa edelleen rankasti. Eniten sateita tulee Philadelphiassa ja sen ympäristössä.

Suuret lumisateet

Erikoista on, että entisen hurrikaanin yhteydessä sataa lunta. Sandyn reitillä sisämaan ylävillä mailla lunta voi tulla jopa metrin verran. Lumisateet aiheutuvat siitä, että Sandyn sadealueen länsireuna on kylmentynyt kohdatessaan kylmän ilmamassan. Paikoin lunta on tullut jo yli 30 senttimetriä.

Eteneminen ja tuhot

Sandy aiheutti hurrikaanina tuhoa Karibialla jo viime viikolla. Kuolonuhreja Karibialla oli ainakin 67.

Yhdysvalloissa Sandyn sateet ja tuulet alkoivat jo kauan ennen sen iskeytymistä maihin. Kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan myrskyn keskus rantautui paikallista aikaa eilen illalla New Jerseyn rannikolla Atlantic Cityn tienoilla. Tiistain aikana myrsky liikkuu Pennsylvanian yli luoteeseen ja kaartaa sitten pohjoiseen, kohti New Yorkin osavaltiota.

Tähän mennessä Sandy on vaatinut ainakin 13 kuolonuhria Yhdysvalloissa. Maan itärannikolla vajaa seitsemän miljoonaa ihmistä on ollut ilman sähköä myrskyn takia. Tulvan pelätään yltävän yhdeksi itärannikon historian pahimmista. Osa New Yorkin metrotunneleista on täyttynyt vedellä.

Lähteet: AccuWeather, National Hurricane Center, AFP, Reuters, STT

Katsomo-video ei ole saatavilla

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.