Mainos

Mistä pienikokoinen löytää vaatteita?

Susannalla, 29, on ongelma. Vain 150-senttiä pitkä nainen joutuu kiertämään vaatekaupoissa tavallista pidempään, sillä pienelle naiselle tehtyjä vaatteita ei ole aina helppo löytää. Pikkunaisia-liikkeen yrittäjä Sari Koski ymmärtää Susannan ongelman. Vaatekaupat tilaavat valikoimiinsa yleensä vain standardikokoja. Pienen naisen kannattaakin suunnata joko ompelijalle tai erikoisliikkeisiin.

Susanna joutuu pähkäilemään eniten housuostoksilla. Liian pitkät lahkeet on vielä helppo lyhentää, mutta hyvin istuvia housuja voi olla vaikea löytää.

– Ehdottomasti vaikeinta on löytää farkkuja. Myös muut housut ovat vaikeita, mutta farkut ovat ehdoton ykkönen, koska farkut eivät vaan näytä hyvältä, jos ne roikkuvat reisistä tai takapuolesta. Myös jakut ovat hankalia, koska minulla on maailman lyhyimmät kädet ja kapeimmat hartiat, Susanna kertoo.

Ulkovaatteita Susanna on löytänyt usein lastenvaateosastolta, jossa pieniä kokoja on takuulla tarjolla.

– Tosin siinäkin käy yleensä niin, etteivät takapuoli ja maha mahdukaan sellaisiin housuihin, jotka olisivat pituudeltaan hyvät. Ja toinen ongelma on tietenkin se, että isompienkin lasten vaatteissa saattaa olla jotain typeriä kuvioita, joiden takia niitä ei voi ostaa, Susanna harmittelee.

Susannalta löytyy kuitenkin ymmärrystä vaateliikkeiden rajatuille kokoelmille, sillä pienikokoisia naisia ei ole paljon.

– Yläosia löytyy tosi hyvin, mutta lyhyempiä housuja voisi olla enemmän tarjolla. Aika monet housut ovat niin pitkiä, että niitä joutuu normaalikokoinenkin lyhentämään, Susanna vinkkaa.

Valmistajat karttavat pieniä kokoja

Turkulaisen Pikkunaisia-liikkeen yrittäjä Sari Koski ymmärtää Susannan ongelman. Tavallisista vaatekaupoista on vaikea löytää pieniä kokoja, sillä vain harva vaatevalmistaja huomioi normaalikoosta poikkeavat asiakkaat. Kosken mukaan koot alkavat kenkäkaupoissa tavallisesti koista 36 ja 37. Eniten myydään kokoja 38-40. Vaatekaupoissa eniten myydyt koot ovat niin ikään koot 38-40.

– Ihmiset ovat yhä isompia. Pienikokoisia on, mutta heitä on vähän. Lisäksi kaupat joutuvat ostamaan sisään lajitelmista, joissa on määritelty, mitä kokoja on tarjolla, Koski kertoo.

Erityisesti pienijalkaisten naisten pukeutumisongelmiin keskittynyt Koski, pienikokoinen itsekin, myöntää, etteivät kaikki valmistajat edes tee pieniä kokoja. Pikkunaisiin tilataan kenkiä pääosin joiltakin suomalaisilta ja keskieurooppalaisilta valmistajilta.

Koski suosittelee pienikokoisille erikoisliikkeitä sekä ompelijaan turvautumista.

– Itse olen käyttänyt paljon ompelijaa, silloin saa juuri oikeankokoista. Suosin myös sitä, että raha jää Suomeen. Itse kavahdan ketjuliikkeitä, joihin tuodaan vaatteita kaukomaista, Koski sanoo.

Jotkut suuntaavat vaatepulmissaan ostosreissuille ulkomaille. Koski huomauttaa, että pieniä kokoja ei välttämättä löydy edes pieninä pidettyjen naisten maasta Italiasta. Nykyään sielläkin koot alkavat 35:sta tai 36:sta.

– Ulkomaanmatkoilta kenkänsä ostavan kannattaa lisäksi pitää mielessä, että esimerkiksi Thaimaassa valmistettu kenkä on tarkoitettu ihan eri keliolosuhteisiin kuin Suomeen, Koski muistuttaa.

Pienentävän mustan tilalle muita värejä

Pienikokoisille on olemassa jos jonkinlaista tyyliopasta. Yksi kehottaa välttämään pitkiä takkeja ja hameita, toinen suuria kuvioita. Kosken mukaan tärkeintä on valita aina oikea koko, mutta vaihtaa mallia halutunlaisen ulkomuodon aikaansaamiseksi.

Jos pienikokoinen nainen ei halua korostaa sirouttaan vaatteilla, kannattaa hänen Kosken mukaan valita ylle vaikkapa leveää helmaa ja lahjetta. Yläosaksi on syytä valita mieluummin löysä malli.

– Jos on pieni ja hoikka, miksi sitä pitäisi vielä korostaa? Niukka yläosa tekee laihan ja luihun näköiseksi, Koski sanoo.

Kuva: Shutterstock

Pienentävän mustan sijaan vaatekaappiin olisi hyvä valita muita värejä.

– Olen joskus lukenut, että musta sopii oikeasti vain viidelle prosentille suomalaisista. Myyjänä olen tosin huomannut, että mikään muu ei myy kuin musta. Sama on kengissä. Olisi kiva jos uskallettaisiin ostaa esimerkiksi ruskeaa, tai tänä keväänä muodikasta sinistä, Koski kehottaa.

Teksti: MTV3/Helmi, Maarit Rasi

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.