Mainos

Mistä asunto vangille?

Kakolan vankilan piha Turun Kakolanmäellä. Kuva: Lehtikuva

Vapautuvien vankien on vaikea löytyy asuntoa edes kuntien vuokra-asunnoista. Kriminaalihuollon tukisäätiön mukaan kunnat ovat usein haluttomia vuokraamaan asuntoa vapautuvalle vangille, vaikka huoneistoja olisi tyhjilläänkin.

- Asuntojonoissa on paljon muitakin asunnottomia, jotka tarvitsevat asunnon. Kunnat ovat usein haluttomia vuokraamaan asuntoa vangille, asiamies ja sosiaalityöntekijä Marjatta Kaurala Kriminaalihuollon tukisäätiöstä.

Vankien asunnottomuus riippuu Kauralan mukaan paljolti siitä, millä paikkakunnalla vanki asuu. Isommilla paikkakunnilla on käynnissä hankkeita vankien asunnottomuuden estämiseksi. Pienillä paikkakunnilla tilanne on ongelmallisempi.

Asunnottomuuden lisäksi vangin hartioita painavat usein mittavat velat. Kriminaaliasiamies Veikko Kylämarttilan mukaan veloista pitäisi päästä eroon tai motivaatio palata kaidalle tielle voi olla heikko.

- Näille vangeille, jotka sitoutuvat kuntoutukseen ja rikoksettomaan elämään, niin ilman muuta sellainen menettely tarvittaisiin, että he voisivat päästä näistä veloista.

"Vapautua pitäisi asteittain"

Vuodesta 2006 on ollut voimassa laki, jonka mukaan jokaiselle vangille pitäisi tehdä vapauttamissuunnitelma. Vapauttamissuunnitelman tarkoitus on helpottaa vangin asunnon saamista, päihdekuntoutumista ja raha-asioiden hoitoa.

- Jokaiselle vangille tarpeellinen vapauttamissuunnitelma tehdään tällä hetkellä vain noin puolelle vapautuvista vangeista, Kaurala kertoo.

Suunnitelmallisuuden puute lisää Kauralan mukaan rikosten uusimisen riskiä. Syy, miksi vapauttamissuunnitelmaa ei voida kaikille tehdä, on esimerkiksi se, että osa vangeista kärsii tuomiotaan vain hetken aikaa.

Kylämarttilan mielestä koko vankeusjärjestelmää pitäisi muttaa niin, että vapautumista tapahtuisi asteittain koko vankeusajan.

- Noin kolme neljästä vangista vapautuu suoraan suljetusta laitoksesta vapauteen. Tämän koko vankeusprosessin pitäisi olla sellainen, että vapautuminen tapahtuisi asteittain. Toisin sanoen avovankiloita on liian vähän.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.