Mainos

"Missä on perheeni, selviääkö tyttäreni?"

Haitin maanjäristyksissä on kuollut jopa satatuhatta ihmistä. Rakennusten raunioissa on loukussa ihmisiä. Tuhansilta ja tuhansilta on mennyt koti. Kaikki nämä uhrit ja loukkuun jääneet ovat jonkun rakkaimpia.

Monet Haitin sairaaloihin tuodut ihmiset ovat kuolleet. Paikalla oleva BBC:n toimittaja Matthew Price kertoo tilanteen olevan lohduton:

- Eräs mies seisoi keskellä sairaalaa kyyneleet silmissä ja katsoi nuorta tytärtään, joka makasi likaisella lattialla.

Tytön kummatkin jalat ovat poikki, ja hänellä on suuri haava päässään. Isä kysyi tytöltä: "Oletko kunnossa?". "Kyllä", tytär vastasi hiljaa, mutta tyttö ei ollut lainkaan kunnossa. Price kertoo, että kaupungista ei ole enää mitään jäljellä. Ihmisten on selvittävä omillaan.

Ihmiset rukoilevat kohti taivasta ja odottavat ulkomaisten avustuskoneiden saapumista.

"Jos olisin tullut viisi minuuttia aiemmin, olisin kuollut"

Emmet Murphy kertoo ajelleensa juuri autollaan kotiinsa Jacmeliin, kun auto alkoi yhtäkkiä täristä. Hän lähes menetti autonsa hallinnan.

- Kadulle putosi kiviä, ihmiset huusivat. Vuori oli sortumaisillaan, maasta nousi valtavan sankka pöly.

Murphy jatkoi ajamistaan. Hän huomasi, että autotie hänen edessään oli peittynyt valtavaan maanvyöryyn.

- Jos olisin tullut viisi minuuttia aiemmin, olisin kuollut vyöryn alle.

"Tästä tulee traumaattista"

Yhdysvalloissa, Gatwickin lentokentällä ollut Emerson Tan kertoo olevansa matkalla Haitiin. Hän on avustusjärjestön työntekijä.

- Haiti on erittäin köyhä, ja monet sen rakennukset ovat huonosti rakennettuja. Hökkelit, missä useat ihmiset asuvat, säilyvät yleensä paremmin kuin isot rakennukset. Hökkelit on tehty kevyistä materiaaleista, joten niistä pääsee helpommin ulos kuin rakennusten raskaista raunioista.

Tanin mukaan kaikki energia keskitetään nyt siihen, että raunioista etsitään ystäviä, naapureita ja perheenjäseniä.

- Minua jännittää ja olen huolestunut, mutta olen silti valmistautunut. Tästä tulee traumaattista.

"Joku kertoo minulle heti, jos perheeni löytyy"

New Jerseyn osavaltiossa asuva Christine Blanchard on onneton. Hänen perheensä on yhä kateissa. Puhelinlinjat ovat kiinni, eikä Blanchard ole saanut yhteyttä rakkaimpiinsa.

- Synnyin ja kasvoin Haitilla. Tulin vanhempieni kanssa Amerikkaan muutama vuosi sitten, mutta Haitilla on koko muu perheeni - isovanhempani, setäni, tätini, serkkuni, ystäväni.

Blanchard yrittää saada lähimpiinsä yhteyttä internetin kautta. Hän kertoo, että useat ihmiset ovat Hotelli Olofssonissa, koska hotellit ovat pysyneet pystyssä.

- Olen yhteydessä hotellissa oleviin ihmisiin, jotka ovat luvanneet kertoa heti, jos perheestäni joku saapuu sinne, hän kertoo BBC:n haastattelussa.

Blanchard on valvonut koko yön. Haiti on niin pieni, että kaikki tuntevat toisensa. Hän toivoo, että joku pian näkisi hänen perheensä.

- Tämä on kamalaa. Tunnen itseni sairaaksi huolesta. Olen epätoivoinen - tiedän kaikki romahtaneet rakennukset. Tiedän, kuinka kauan niitä kesti rakentaa, ja nyt ne ovat raunioina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.