Mainos

"Missä on ongelmia, siellä on EU niitä ratkomassa"

EU:n liberaaliryhmä on koolla Kuusamossa.

Pääministeri Matti Vanhasen isännöimässä tapaamisessa eurooppalaisten liberaalipuolueiden vaikuttajien kanssa pohditaan muun muassa EU:n nykyisyytta ja tulevaisuutta.

Euroopan komission laajentumisasioista vastaava komissaari Olli Rehn pitää tapaamista hyvänä ikkunana siihen, missä Euroopassa nyt mennään. Hän korostaa yhteistyön merkistystä komission toiminnassa.

- Minusta on hyvä, että on paljon yhteistyötä. Silloin voi testata ajatuksiaan eikä tarvitse mennä kylmiltään esittelemään asioita koko kolleegiolle.

Tapaamisessa pohditaan myös keinoja saada kansalaiset innostumaan ensi kesän europarlamenttivaaleista. EU-politiikka ei ole suuremmin kansalaisia kiinnostanut.

- Tärkeintä on, että suomalaiset ja eurooppalaiset mieltävät, että EU:lla on merkitystä heidän arkielämässään. Siellä missä on ongelmia, on EU niitä ratkomassa, Rehn sanoo.

Esimerkiksi äskettäin tehty ilmasto- ja energiapoliittinen paketti vaikuttaa kansalaisten arkeen selvästi. Komissaari Rehn pitää tiedottamista tärkeänä kiinnostuksen herättäjänä.

Tapaamisessa puhutaan myös EU:ta uudistavan Lissabonin sopimuksen ratifioinnin sujumisesta.

Rehn uskoo, että sopimus menee läpi.

- Haastetta ei kuitenkaan pidä aliarvioida. Jokaisen 27 jäsenmaan pitää tämä sopimus hyväksyä. Sopimuksella saisimme vahvemmat välineet ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoitoon ja EU:sta tulisi entistä tärkeämpi toimija maailmanpolitiikassa. Unioni kykenisi entistä paremmin kriisinhallintaan ja rauhanturvaamiseen.

Laajentumiskomissaarin työohjelmassa on nyt Euroopan kaakkoisosat.

- Länsi-Balkanilla ja Turkilla on nyt EU:n näköala, kunhan ne täyttävät jäsenyyden ehdot. Myös itäinen ulottuvuus on tärkeä. Oletan, että näistäkin asioista tulemme täällä keskustelemaan, Rehn sanoo.

Jos Lissabonin sopimus saadaan ratifioitua kaikissa EU-maissa tämän vuoden aikana, EU:ssa aukeaa kolme huippuvirkaa. Komission puheenjohtajan lisäksi nimitetään ulkopoliittinen edustaja sekä presidentti, joka muun muassa johtaa EU:n huippukokouksia.

Uusien nimitysten myötä Rehn uskoo EU:n saavan uutta potkua.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.