Missä menee jätteen ja syötäväksi kelpaavan ruoan raja?

Kaupoista päättyy ruokaa jätteeksi vuosittain 65-75 miljoonaa kiloa vuodessa. Vaikka jätteeksi päätyneen ruoan määrä onkin vähentynyt, kaivataan jätemäärän vähentämiseen yhä uusia keinoja.

Kauppiaat itse ovat varsin innokkaita vähentämään hävikkiä. Asian kanssa tasapainoilu on kuitenkin vaikeaa, sillä asiakkaat ovat tottuneet laajaan valikoimaan.

– Tämähän on heille taloudellinen kysymys, mutta toisaalta sitten myös palveluasia, arvioi MTT:n tutkija Kirsi Silvennoinen.

– Kun asiakas tulee illalla kauppaan, hän haluaa kuitenkin että siellä on tuoretta leipää. Ja on hirveän vaikea tilata leipää sellaisia määriä, että se loppuisi juuri sen viimeisen asiakkaan kohdalla.

Uudet konstit tarpeen

Uudenlaisia keinoja ruokahävikin vähentämiseen kaupoissa kuitenkin tarvitaan. Jätteeksi päätyvää ruokaa voisi hyödyntää esimerkiksi eläinten ruokana. Silvennoisen mukaan vanhenevaa ruokaa voisi myös ryhtyä viikoittain valmistamaan ammattilaisten toimesta ja myydä sitten pienellä korvauksella. Vanhentuneita tuotteita voi myös lahjoittaa pois.

Silvennoinen muistuttaa kuitenkin, että kauppojen on tuotteita pois antaessaan mietittävä myös terveysnäkökulmaa, eli mitä tuotteita voi lahjoittaa turvallisesti.

– Eihän mikään kauppa halua sitä, että kukaan ihminen sairastuisi heidän lahjoittamistaan tuotteista.

Silvennoinen itse toivoo kuitenkin, että ruokajätteestä päästäisiin kokonaan eroon.

– Jos ruoka muuttuu pelkästään jätteeksi, ei se mielestäni ole hyväksyttävää. Tämä olisi sellainen ketju, joka tulisi katkaista.

Jäte vähenee oikein pakkaamalla — ja pienillä teoilla

Eräs keino ruokajätteen vähentämiseen on oikeanlainen pakkaaminen. Esimerkiksi liian suuri pakkaus synnyttää helposti ruokajätettä kotona. Toisaalta pakkaus myös suojaa tuotetta pilaantumiselta.

– Pakkauksen täytyy siis olla optimaalinen, toisaalta juuri oikean kokoinen ja myös materiaaliltaan sellainen, että ruoka ei pilaannu siinä, Silvennoinen toteaa.

Silvennoisen mukaan myös kotona tulisi huolehtia enemmän siitä, että kaikki mitä kaupasta ostetaan, tulisi kulutetuksi. Usein tämä hoituu hyvin yksinkertaisilla toimilla, esimerkiksi, sillä, että valmistettu ruoka muistetaan laittaa rasiaan ja jääkaappiin, ja että lautaselle otettu ruoka syödään kokonaan.

– Toivon ainakin, että ihmiset innostuivat näistä asioista. Useinhan ruoka vain paranee vähän vanhetessaan, Silvennoinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat