Mainos

Missä kulkee järkevyyden raja? Facebookin kuvapalvelu vaatii jo henkilöpapereita

Yhteisöpalvelu Facebookin omistaman Instagram-kuvapalvelun toimet ovat aiheuttaneet hämmennystä viikonlopun aikana.

Teknologiasivusto CNet kertoo, että joiltakin Instagramin käyttäjiltä on evätty pääsy heidän tileilleen ja osa on pelästynyt joutuneensa verkkohyökkäyksen kohteeksi.

Instagram otti käyttöön uusitut käyttöehtonsa lauantaina, ja samana päivänä keskustelufoorumeille alkoi virrata huolestuneiden käyttäjien viestejä. Viestien mukaan osa käyttäjistä ei jostakin syystä päässyt enää kirjautumaan tileilleen.

Kyseisiä käyttäjiä on pyydetty vahvistamaan henkilöllisyytensä tietokoneen kautta.

Vahvistusprosessissa käyttäjiä on vaadittu lataamaan itsestään kuvallinen henkilöllisyystodistus. Moni käyttäjä on pelännyt, että kyseessä on tietokonekrakkeri, joka pyrkii tällä tavoin pääsemään käsiksi heidän henkilökohtaisiin tietoihinsa.

CNetin mukaan mistään verkkohyökkäyksestä ei ole kuitenkaan ollut kyse. Facebookin tiedottaja kertoo, että Instagram poistaa ajoittain käyttäjätilejä käyttöehtosopimusten rikkomisen takia.

- Rikkomuksesta riippuen Instagram saattaa pyytää käyttäjiä lataamaan henkilöllisyystodistuksia vahvistukseksi, toteaa tiedottaja.

CNet kertoo erään henkilön yhteydenotosta. Henkilön mukaan hänen 12-vuotias poikansa oli alkanut itkeä, kun hänen pääsynsä Instagramiin oli yllättäen evätty.

Muissakin viesteissä on todettu, että palvelu on pyytänyt lataamaan kuvallisia henkilöllisyystodistuksia käyttäjän syntymäajan vahvistamiseksi.

CNetin mukaan toistaiseksi ei ole tietoa, onko koko jupakassa kyse siitä, että Facebook pyrkii estämään palvelun käyttöä liian nuorilta henkilöiltä. Facebookin tavoin myös Instagramissa vaaditaan, että käyttäjän on oltava vähintään 13-vuotias.

Facebookin tiedottajan mukaan kohua aiheuttaneet toimet eivät liity Instagramin käyttäjäehtojen uudistukseen. Tiedottaja ei suostunut kertomaan, minkälaiset käyttäjäehdon rikkomukset vaativat kuvallisen henkilöllisyystodistuksen esittämistä.

Kuinka pitkälle käyttäjät ovat valmiita menemään?

Tapaus on yksi esimerkki sosiaalisen median saavuttamasta vallasta.

Kumpi on huolestuttavampaa: Se, että ilmaispalvelu alkaa vaatia ihmisiltä henkilöpapereita vai se, että henkilö on valmis esittämään paperinsa päästääkseen käyttämään palvelua? Yahoo Answers -keskustelupalstalla eräs käyttäjä nimittäin sättii tuntevansa itsensä ääliöksi ladattuaan ajokorttinsa Instagramia varten.

Vastaanvanlaisissa tilanteissa onkin syytä puntaroida, missä kulkee järkevyyden raja. Asiantuntijat muistuttavat, että ilmaisiin pilvipalveluihin ei kannata laittaa mitään luottamuksellista aineistoa, jonka näkyminen väärille henkilöille olisi haitallista.

Esimerkiksi Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Jussi Eronen on huomauttanut, että kaikki mitä internetiin laittaa, voi vuotaa sieltä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.