Mainos

Missä Fräkä luuraa? Kömpelö kilpikonna kateissa

Helsingissä Malmilla etsitään kuumeisesti kaupunkiluonnossa hieman harvinaisempaa eläintä, kilon painoista nelivarvaskilpikonnaa Fräkää.

Fräkä livahti omille teilleen lauantaina 6. kesäkuuta kesken ulkoilun. Sen omistaja oli vienyt kilpikonnat nauttimaan ulkoilmasta pihan kulmalle kallioille, kun Fräkä otti hatkat aivan yllättäen.

– Menin pari kolme metriä kilpikonnan edelle, jotta se saa kävellä rauhassa. Tyttökilpikonnat tykkäävät välillä mennä sireenipensaan alle, ja aina aikaisemmin olen saanut ne kiinni ennen puskaa, mutta nyt Fräkä oli ehtinyt livahtaa jonnekin, omistaja kertoo.

– Menin ehkä vähän paniikkiin ja etsin sitä naapurinkin puolelta. Sieltä tultiin pian ihmettelemään puuhiani, ja sain heistä etsijäapua.

Omistaja kertoo, että Fräkää on turha houkutella herkuilla, mutta yleensä se on tullut kohti ääntä. Tällä kertaa kilpikonnarouvaa ei näkynyt.

Fräkä on parikymppinen nelivarvaskilpikonna. Omistajan mukaan sillä on muninta kesken, mikä saattaa tehdä siitä normaalia vikkelämmän.

– Toisaalta se voi olla ihan naapurustossakin. Tuossa lähellä on ikivanha kiviaita, jonka onkaloissa Fräkä saattaa pyöriä. Tänään iltapäivällä saamme apuun etsijäkoiran, joka on hakenut oman perheensä kilpikonnia, kissoja ja koiria. 

Omistaja uskoo, että Fräkä pärjää Suomen kesässä ja luonnossa hyvin. Iltaa kohden kilpikonna saattaa kaivautua nukkumaan, varsinkin jos yöt ovat viileitä. Ruokaa se löytää kyllä.

– Vaaroja ovat autot, kissat, koirat, ketut ja linnut. Fräkä on aika kömpelö kilpikonna – jos se kompastuu ja kierähtää, se ei välttämättä pääse itse ympäri. Tällöin varikset, harakat ja lokit voivat nokkia kuoren rikki.

Fräkää kaipaavat omistajan lisäksi sen paras kaveri Kalle-Kyllikki ja poikaystävä Olde.

– Pariskunnan poikaset kurkkivat terraariosta. Erityisesti Olde vaikuttaa surulliselta. Vieraatkin sanovat, että Olde on kuin maansa myynyt, omistaja sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.