Mainos

Mirjam Helin -laulukilpailun välieriin yksi suomalainen

Mirjam Helin -laulukilpailun välierään on selvinnyt yksi suomalainen, basso Petri Lindroos. Alkuerässä oli mukana kaikkiaan 57 kilpailijaa, joiden joukossa oli kymmenen suomalaista. Kaksikymmentä hyvää laulajaa kilpailee finaalipaikasta.

Basso Petri Lindroos pääsi ainoana suomalaisena Mirjam Helin -laulukilpailun välieriin. Tunnelma sekä yleisön että tuomariston puolella tiivistyy. Tänään juryn jäsenet antoivat palautetta osanottajille, niille epäonnekkaille jotka karsiutuivat. Palautteen saaneet eivät näyttäneet masentuneilta, vaan laulajien vilkas puheensorina täytti Sibelius-Akatemian tilat. Palaute annettiinkin positiivisessa ja rakentavassa hengessä, kertoo kilvan tuomariston puheenjohtaja Tom Krause.

Jatkoon tuomaristo kelpuutti laulajista yksitoista naista ja yhdeksän miestä. Venäjältä on mukana kolme, Puolasta, Ruotsista, Romaniasta ja Ukrainasta kustakin kaksi kilpailijaa. Armenia, Etelä-Afrikka, Itävalta, Korea, Latvia, Saksa, Yhdysvallat ja Viro ovat Suomen lisäksi edustettuina yhden laulajan voimin. Välikilpailu käydään huomenna ja maanantaina, jolloin selviävät myös finaaliin valitut onnelliset kahdeksan osallistujaa.

Taso epätasainen

Tom Krause luonnehtii tämänkertaisen kilvan tasoa epätasaiseksi. Joukkoon mahtuu ensiluokan taitavista ja hyvistä tekijöistä aivan mahdottomiin laulajiin. Skaala on todella laaja. Laulajien vahvuutena hän luettelee mm. upeat, suuret äänet, hienostuneisuuden, emotionaalisen kyvyn välittää tunteita. Sopraanoja välieriin selvisi seitsemän ja mezzo-sopraanoja neljä. Krause pitää suhdetta aivan kohtuullisena. Baritoneja on mukana neljä ja bassoja viisi. Tenorit sensijaan putosivat alkuerissä.

Tuomariston työskentelyä puheenjohtaja luonnehtii yllättävänkin yksimieliseksi. Me emme keskustele, mikä onkin viisasta, hän sanoo. Juryn jäsenet antavat perustelunsa pluspisteillä. Maksimi on laulajaa kohti tuomariston määrän mukaan kymmenen plussaa. Muutamat välieriin päässeet keräsivät tämän määrän, kertoo Krause. Osalle tuomaristoa oli vaikeaa rajoittua sääntöjen sallimaan kahdenkymmenen laulajan välieräkiintiöön. Joitakin nyt karsiutuneita olisi mielellään kuullut myös välierissä. Nyt mukaan kelpuutetut ovat kaikkia erittäin hyviä. Kärki on leveämpi kuin aiemmissa Mirjam Helin -laulukilpailuissa. Tuomaristolle Krause povaa vaikeuksia kahdeksan finalistin valinnassa. Mitä korkeampi taso sitä enemmän myös tuomariston subjektiiviset mieltymykset vaikuttavat: mikä laulajassa minua liikuttaa, kuka vaikuttaa persoonallisuudellaan, harmonisuudellaan, kenen ääni on ylitse muiden jne. -Kuka pitää Pavarottista kuka Domingosta, nostaa Krause esimerkkinä musiikkimaailman kiintotähdet.

Suomalaiset karsiutuivat

Mirjam Helin -laulukilvan alkueriin osallistui kymmenen suomalaista osanottajaa. Ainoastaan Petri Lindroos selvitti tiensä välieriin. Muutamat eivät ehkä olleet parhaimmillaan, hyvässä kunnossa, pohtii Krause. Suomalaisten sijoitus riippui kuitenkin muiden osallistujien paremmasta tasosta. Välierissä näkyy kilvan epätasaisuus, epäluonnollisuus, hyviä on liikaa, toistaa Krause. Hän myös muistuttaa tuomariston vastuusta sen tehdessä päätöksiään. Mutta kaikki tämähän kuuluu kilvan luonteeseen, hän jatkaa. Välierät aloittaa huomenna aamupäivällä itävaltalainen baritoni Adrian Eröd.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.