Mainos

Mirin miehistö palannut Maahan

Venäläisen Mir-avaruusaseman kolmihenkistä miehistöä kuljettanut Sojuz-avaruusalus on laskeutunut maan kamaralle kello 3.36. Alus laskeutui Korolyovin kaupunkiin lähelle Moskovaa.

Venäläiskosmonauttien Viktor Afanasjevin ja Sergei Avdejevin sekä heidän ranskalaisen kollegansa Jean-Pierre Haigneren Sojuz-kapseli laskeutui Maan kamaralle onnistuneesti. Venäläisviranomaisten mukaan lasku tapahtui turvallisesti suunnitellulle alueelle. Laskeutumispaikka sijaitsee Kazakstanissa lähellä Venäjän kaikkien miehitettyjen avaruuslentojen tukikohtana toimivaa Baikonurin avaruuskeskusta.

Maahan palaavasta kosmonautti Sergei Avdejevistä tuli samalla pisimpään avaruudessa oleskellut henkilö. Tänään saapuessaan takaisin maahan Avdejev oli ollut maata kiertävällä radalla yhteensä 742 päivää. Viimeisin visiitti kiertoradalle kesti 389 päivää.

Mir-avaruusaseman omistava Energija-yhtiö on pahassa rahapulassa. Jos lisää ruplia ei saada, viimeiset kosmonautit menevät asemalle helmikuussa tai maaliskuussa. Heidän tehtävänään tulee olemaan ohjata Mir alemmalle kiertoradalle, josta se lopulta päätyy maan ilmakehään ja tuhoutuu. Mir on ollut avaruudessa vuodesta 1986. Sen oli alunperin määrä palvella vain viisi vuotta.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.