Mainos

Mirin miehistö korjasi tietokoneen

Venäläisen Mir-avaruusaseman miehistön onnistui tänään korjata epäonnisen aseman päätietokoneessa ilmennyt vika. Kosmonautit vaihtoivat tietokoneessa vioittuneen osan ja he aikovat käynnistää koneen uudelleen huomenna.

Venäläisen huoltoaluksen kiinnittyminen Miriin onnistui eilen vuorokausi suunniteltua myöhemmin. Pian telakoitumisen jälkeen Mirin päätietokoneessa sattunut häiriö suisti aseman kurssistaan. Tietokonevika haittaa myös sähkönsaantia asemalla.

Avaruusaseman toimintaa seuraava lennonjohto ilmoitti tänään kosmonauttien vaihtaneen tietokoneessa vioittuneen osan. Tietokone on määrä käynnistää uudelleen sen jälkeen kun järjestelmä on saatu testatuksi.

Lennonjohdon edustajien mukaan on mahdollista, että tietokonejärjestelmässä joudutaan uusimaan muitakin osia. Jos näin ei ole, päätietokone käynnistetään uudelleen huomenna ja kosmonautit pyrkivät sen avulla suuntaamaan Mirin aurinkopaneelit taas suoraan kohti aurinkoa sähkövirran tuottamiseksi.

Lennonjohdon edustaja Viktor Blagov piti tärkeänä, että Mir saadaan suunnatuksi kohti aurinkoa mahdollisimman nopeasti, jotta se ei kuluta loppuun tietokonejärjestelmää pyörittäviä akkuja. Kun Mirin miehistö on saanut aseman tietokone- ja energiajärjestelmät pelaamaan, se voi taas keskittyä varsinaiseen tehtäväänsä eli vaurioituneen Spektr-moduulin korjaamiseen. Blagov arveli, että kosmonautit saattavat tehdä avaruuskävelyn moduulille torstaina.

Mirin energiajärjestelmä ei ole toiminut täysillä sen jälkeen kun Spektr vaurioitui törmäyksessä kuljetusaluksen kanssa 25. kesäkuuta. Avaruusmiesten on päästävä sisään moduuliin, jotta he voivat yhdistää uudelleen katkenneet sähköjohdot. Ne johtavat Spektrin aurinkopaneeleista varsinaiselle asemalle.

Mir-avaruusasemalla on kaksi venäläistä kosmonauttia Anatoli Solovjov ja Pavel Vinogradov sekä amerikkalainen astronautti Michael Foale.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.