Mainos

Mir-kosmonautteja uhkaavat korvausvaateet

Venäläisen Mir-avaruusaseman entinen miehistö oli syyllinen kesäkuussa sattuneeseen vakavaan onnettomuuteen ja joutunee maksamaan korvauksia aiheuttamistaan vaurioista. Tähän lopputulokseen on tullut Mir-asemaa hallinnoiva venäläisyhtiö Energija.

Energijan varajohtaja Valeri Rjumin sanoi tänään, että tutkimukset ovat selvästi osoittaneet inhimillisen erehdyksen syyksi kesäkuussa sattuneeseen huoltoaluksen törmäykseen Mir-asemaan.
-Tehdyt johtopäätökset ovat täysin yksiselitteisiä. Sääli kavereita, mutta tosiasiat ovat tosiasioita, Rjumin sanoi.

Syytökset kohdistuvat miehistön komentajaan Vasili Tsiblijeviin ja miehistön toiseen jäseneen Aleksandr Lazutkiniin. Tsiblijev johti huoltoaluksen kesäkuista telakoitumista avaruusasemaan.
-Meidän täytyy ilmeisesti sakottaa heitä leikkaamalla korvausta, joka heidän oli määrä saada avaruuslennostaan, Rjumin arvioi tänään.

Huoltoaluksen törmäys vaurioitti Mir-asemaan kuuluvan Spektr-modulin seinämiä ja laitteistoa aiheuttaen ilmanpaineen vähenemisen modulissa. Vikojen vuoksi moduli oli eristettävä muusta avaruusaluksesta, mikä puolestaan johti useisiin uusiin ongelmiin. Mm. suurin osa miehistölle määrätyistä tieteellisistä kokeista oli peruttava avaruusaseman puutteiden vuoksi.

Tsiblijev ja Lazutkin palasivat avaruudesta viime kuussa. Asemalla on tällä haavaa kaksi venäläistä ja yksi yhdysvaltalainen avaruuslentäjä, joiden on määrä tehdä voitavansa vaurioiden korjaamiseksi.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.