Mainos

Mir-asemalla osittain onnistunut avaruuskävely

Venäläisen avaruusasema Mirin miehistö palasi tänään asemalle yritettyään kuusi tuntia turhaan paikantaa Spektr-modulin kesäkuussa kärsimää vauriota. Amerikkalainen astronautti Michael Foale ja venäläinen kosmonautti Anatoli Solovjov onnistuivat kuitenkin suuntaamaan tärkeän aurinkopaneelin uudelleen kohti aurinkoa.

Avaruusaseman komentaja Solovjov kuvasi avaruuskävelyä "pitkäksi ja vaikeaksi". Lämpötilat vaihtelivat kuusi tuntia kestäneen kävelyn aikana sadoista lämpöasteista auringonvalossa aina sataan pakkasasteeseen pimeän "avaruusyön" aikana.

Solovjov ja Foale onnistuivat suuntaamaan kaksi Spektr-modulin aurinkopaneelia takaisin kohti aurinkoa. Korjauksen myötä avaruusaseman energiantuotanto lisääntyy 10 prosenttia. Korjaus oli välttämätön, jotta yhdysvaltalainen avaruussukkula voi myöhemmin syyskuussa telakoitua asemaan. Sukkulan on määrä tuoda asemalle amerikkalais-venäläinen miehistö.

Spektr-moduli vaurioitui 25. kesäkuuta, kun asemalle lähetetty huoltoalus törmäsi siihen. Törmäyksestä lähtien aurinkopaneelit ovat pystyneet tuottamaan vain osan aseman tarvitsemasta energiasta.

Seinämävaurioita ei paikallistettu

Foale ja Solovjov viipyivät avaruudessa odotettua kauemmin etsiessään törmäyksen aiheuttamaa reikää moduulista. Solovjov kertoi kävelyn jälkeen, että he ehtivät tutkia viisi epäiltyä vauriokohtaa Spektrin ulkoseinämässä. Aika loppui kuitenkin kesken, ja kaksi mahdollista muuta kohtaa jäi paikantamatta.

Kesäkuisessa törmäyksessä Spektrin seinämä vaurioitui ja moduli jouduttiin eristämään muusta avaruusasemasta. Venäläiset avaruusviranomaiset kertoivat tänään, ettei Mirin miehistö enää tee uusia avaruuskävelyjä ennen amerikkalaissukkulan saapumista asemalle. Mir-asemalla on tällä haavaa Solovjovin ja Foalen lisäksi venäläiskosmonautti Pavel Vinogradov.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.