Minne sikainfluenssa jäi?

Sikainfluenssa-epidemia on edelleen tulossa, uskoo Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ylijohtaja Juhani Eskola.

- Jonkinlainen epidemia tulee, mutta yhä on paha ennustaa, kuinka vaikea tai lievä se on. Muiden maiden kokemusten perusteella epidemia on kuitenkin tulossa. Tosin suurempi osa tapauksista on lievempiä kuin kesällä ennustettiin.

Ensimmäiset sikainfluenssarokotteet saapuvat Suomeen ensi kuussa. Eskola kertoo, että rokotukset aloitetaan terveyskeskuksissa joka tapauksessa.

- Sitä parempi, mitä aikaisemmin rokotukset aloitetaan. Niiden teho on suurin, jos ne ehditään aloittaa ennen kuin epidemian aalto tulee Suomeen.

Ensin rokotetaan terveydenhuoltohenkilöstöä ja sen jälkeen raskaana olevat. Tämän jälkeen siirrytään pieniin lapsiin ja muihin riskiryhmiin.

Ylijohtajan mukaan talven jälkeen voidaan huokaista helpotuksesta, jos epidemia ei siinä vaiheessa ole voimakkaasti levinnyt.

Epidemiaa ei ole lietsottu

THL:n ylijohtaja Eskolan arvion mukaan sikainfluenssatilannetta ei ole lietsottu.

- Media on suhtautunut mielestäni asiallisesti. Ensimmäiset merkit, jotka saimme Meksikosta, olivat niin huolestuttavia, että varautuminen on ollut tarpeellista.

Sikainfluenssaan on sairastunut maailmanlaajuisesti yli 150 000 ihmistä ja noin 1800 on kuollut. Todellinen sairastaneiden määrä on suurempi, sillä sikainfluenssan testaus ja raportointi ei ole enää pakollista. Tauti on levinnyt koko lähes koko maailmaan, ainoastaan Keski-Afrikassa tautia ei ole tavattu.

Suomessa on tällä hetkellä 244 laboratoriokokein vahvistettua sikainfluenssatartuntaa. Todellinen tartuntamäärä lienee suurempi, sillä oireet ovat monilla niin lieviä, että he eivät hakeudu hoitoon.

Muutama tartunnoista on saatu Suomessa toiselta ihmiseltä. Muissa tapauksissa tartunta on saatu ulkomaanmatkan aikana.

Lue myös:

    Uusimmat