Mainos

Minne maksamasi eläkkeet päätyvät?

Tiedätkö, minne maksamasi eläkkeet sijoitetaan työurasi ajaksi? Ei tiedä moni muukaan. Tämä selvisi Huomenta Suomen tekemästä lyhyestä gallup-kyselystä.

Vielä vähemmän on tietoa siitä, miten rahat pitäisi sijoittaa. Yleistä keskustelua eläkerahojen sijoittamisesta ei juuri ole käyty, vaan alalla toimivat organisaatiot ovat luoneet kaikessa hiljaisuudessa omat norminsa.

Nämä normit eivät kuitenkaan välttämättä palvele yleistä talouskehitystä parhaalla mahdollisella tavalla, sanoo Tapiola-ryhmän pääjohtaja Asmo Kalpala.

- Käytännössä tämä on johtanut siihen, että ollaan omalla toiminnalla vähän tahtomatta edistämässä sellaista kehitystä, joka on eläkkeensaajien etujen vastaista, sanoo KalpalaHuomenta Suomessa.

"Sijoituksissa pitää ottaa riskiä"

Tällä hetkellä eläkerahaston sijoitukset hajautetaan sekä kotimaisiin että ulkomaisiin osakkeisiin. Juuri näin pitää Kalpalan mukaan tehdä, sillä kaikkien sijoitusten keskittäminen ainoastaan Suomen rajojen sisälle olisi hyvin riskaabelia.

Kalpalan mukaan sitä, miten eläkerahastoihin kertyvät varat sijoitetaan edelleen, voitaisiin harkita entistä tarkemmin.

Parhaillaan eläkerahastot voisivat hänen mukaansa toimia vakauttavana elementtinä taloudessa. Silloin ne voisivat ehkäistä juuri nyt koetun finanssikriisin kaltaisia heilahteluja taloudessa.

- Kuitenkin ne pitää sijoittaa sellaisella tavalla, että otetaan riskiä. Riskinotolla viedään talouden kehitystä eteenpäin, Kalpala huomauttaa.

Kalpala kaipaa laajaa periaatekeskustelua siitä, miten eläkerahastojen kaltaiset suuret varallisuuskeskittymät toimivat. Niiden pitäisi pystyä toimimaan edunsaajien edun mukaisesti nykyistä pitkäjänteisemmin.

- Kyse on pitkäaikaisesta, kymmenien vuosien vastuusta. Nyt raportoidaan neljännesvuosittain sijoitustoiminnan tuloksista. Jos luodaan normit siltä pohjalta, on hyvin vaikea välttää sellaista mekanismia, joka ei ruokkisi näitä heilahteluja.

Sosiaalipolitiikan tärkeä kysymys

Esimerkiksi politiikassa eläkerahastoista on keskusteltu hyvin vähän. Ylipäänsä rahoitusalan ulkopuolelta niiden sijoittamiseen otetaan harvoin kantaa.

- Jos ajatellaan tämän päivän Suomea, tämä on yksi suurimpia sosiaalipoliittisia kysymyksiä, Kalpala muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.