Mainos

Ministerityöryhmä asetti biopolttoaineille uuden tavoitteen

Ministerityöryhmän päätös on käytännössä Suomen vastaus EU:n komission moitteelle liian hitaasta biopolttoaineiden käytön lisäämisestä.

Hallituksen ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä on asettanut uuden tavoitteen liikenteen biopolttoaineiden osuuden nostamiseksi. Biopolttoaineiden osuus kaikista polttoaineista pyritään nostamaan 5,75 prosenttiin vuonna 2010.

Kansallinen tavoite vastaa Euroopan unionin vaatimuksia. Uusi tavoite on tässä vaiheessa ohjeellinen, sillä valmisteilla olevassa laissa biopolttoaineiden käyttövelvollisuudeksi jää 3 prosenttia. Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen korostaa, että lakikin on tarkoitus katsoa myöhemmin uudelleen.

- 5,75 prosenttiin on tarkoitus aidosti päästä. Myöhemmin ratkaistaan, onko laki lopullisesti 5,75 vai 3 tai jotain siltä väliltä. Vapaaehtoisin toimin tavoitteen saavuttaminen on aina epävarmempaa, ministeri sanoo.

Ministerityöryhmän päätös on käytännössä Suomen vastaus EU:n komission moitteelle liian hitaasta biopolttoaineiden käytön lisäämisestä. Moite tuli siitä, että Suomi ei saavuttanut biopolttoaineiden kahden prosentin tavoitetta viime vuonna.

- Kolmeen prosenttiin sitoutumisen lisäksi perustelemme vastauksessa viime vuoden tilannetta. Suomella ei ollut mahdollisuutta polkaista hetkessä pystyyn etanolitehtaita eikä meillä ollut polttonesteiden jakelussakaan käyttövelvoitteita, Turunen lisää.

Komissio ottaa kantaa Suomen vastaukseen ilmeisesti lähikuukausina. Mikäli Suomen vastaus ei ole riittävä, komissio voi haastaa Suomen EY-tuomioistuimeen.

Pekkarinen myönsi, että hallituksessa on kahdenlaista näkemystä, miten suuri biopolttoaineiden osuus on saavutettavissa vuoteen 2010. Kauppa- ja teollisuusministeriön mukaan 5,75 prosentin biopolttoaineosuuteen pääseminen edellyttäisi verohelpotuksia biopolttonesteille ja tukia etanolitehtaiden rakentamiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.