Mainos

Ministeritapaamisessa ei uusia päätöksiä

Suomi ja Ruotsi huolehtivat jatkossakin omasta puolustuksestaan. Tulevaisuudessa maat saattavat tehdä yhteistyötä esimerkiksi hankinnoissa, tavoitteena säästöt ja parempi tehokkuus.

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit ja puolustusministerit eivät tehneet mitään uusia päätöksiä maiden puolustusyhteistyöstä, kun he tapasivat eilen illalla Vantaalla. Ministereiden mukaan epävirallisessa tapaamisessa vain selvitettiin, miten asioista ajatellaan puolin ja toisin.

Julkisuudessa oli syntynyt isompia odotuksia tapaamiselle sen jälkeen kun ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) oli tulkittu ehdottaneen Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön huomattavaakin tiivistämistä. Tuomioja toppuutteli odotuksia jo aiemmin eilen ja sanoi, että maat huolehtivat jatkossakin omasta puolustuksestaan.

Tuomiojan mukaan eilisillan tapaamisessa Ruotsin ja Suomen ministerit selvittivät sitä, mikä on tilanne turvallisuuspoliittisessa keskustelussa molemmissa maissa. Molemmat maat jatkavat tähänastisella linjalla, eikä mitään muutoksia Tuomiojan mukaan ole valmisteilla.

Tuomiojan mukaan keskustelussa todettiin myös, että kaikista niistä asioista, joista Ruotsi ja Norja keskustelevat keskenään, voidaan keskustella myös Suomen kanssa. Jatkossa katsotaan, voidaanko yhteistyötä tehdä esimerkiksi hankinnoissa tavoitteena saada enemmän säästöä ja parempaa tehokkuutta. Yksi esimerkki voi Tuomiojan mukaan olla lentokuljetuskapasiteetti, joka on ajankohtainen kysymys sekä Ruotsissa että Suomessa.

Myös Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt tähdensi, ettei asiassa ole sinänsä mitään uutta. Suomi ja Ruotsi ovat kehittäneet puolustusyhteistyötään eri tavoin 10-15 vuoden ajan. Bildtin mukaan Suomessa ja Ruotsissa käydään hyvin rinnakkaista keskustelua ja on päädytty suurin piirtein samanlaisiin ratkaisuihin. Bildt sanoi, ettei Nato-jäsenyys ole mitenkään ajankohtainen kysymys Ruotsissa, vaikka se tekeekin läheistä yhteistyötä Naton kanssa.

Sekä Suomi että Ruotsi osallistuvat Afganistanin rauhanturvaoperaatioon. Asiasta keskusteltiin myös ministeritapaamisessa. Tuomiojan mukaan molemmat maat jatkavat siellä, mutta eivät ole laajentamassa omaa toimintaansa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.