Mainos

Ministerit pohtivat Naton laajenemista

Nato-maiden ulkoministerit ovat aloittaneet Reykjavikissa sotilasliiton laajentumista pohjustavan kokouksen.

Nato-maiden ulkoministerit ovat tänään aloittaneet Islannin pääkaupungissa Reykjavikissa Naton laajentumista pohjustavan kokouksen.

Naton odotetaan saavan jopa seitsemän uutta jäsenmaata, kun se sopii järjestön laajentumisesta ensi marraskuussa. Tällöin Nato kasvaisi 26 maan sotilasliitoksi.

Ministerien on määrä sopia myös Naton ja Venäjän välisen neuvoston perustamisesta. Uusi yhteistyö luodaan tyydyttämään Venäjää, joka suhtautuu epäillen Naton lonkeroiden ulottamiseen entisen Neuvostoliiton valtioiden alueelle. Sopimus tiivistää Naton ja Venäjän välistä yhteistyötä joukkotuhoaseiden vähentämisessä ja terrorismin vastaisessa taistelussa. Myös rauhanturvaaminen ja kriisinhallinta kuuluvat sopimukseen, joka on määrä allekirjoittaa tämän kuun lopulla Roomassa

Naton pääsihteeri George Robertson luonnehti tänään sopimusta historialliseksi sopimukseksi, joka päättää kylmän sodan aikaisen ajattelutavan.

- Naton jäsenvaltiot ja Venäjä voivat istua yhdessä tasavertaisina ja päättää yhteisistä huolenaiheista, Robertson sanoi kokouksen avauspuheessa.

Kokous sai iltapäivällä dramaattisen käänteen kun Belgian ulkoministeri Louis Michel sai sairaskohtauksen. Ministerin arvellaan saaneen sydänkohtauksen, joten hänet kuljetettiin sairaalaan. Jo ennen kokousta Michel oli tuntenut olonsa huonoksi. Belgian ulkoministeriön teidottajan mukaan ministerillä ei ole kuitenkaan hengenvaaraa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.