Ministerit kannattavat liikennesakkojärjestelmän selvittämistä

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (RKP)kannattaa, että valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen esittämä liikennesakkojen uudistusehdotus selvitetään.

– Se on asia, mitä meidän kannattaa pohtia. Me etsimme juuri nyt sellaisia keinoja, millä pystytään vähentämään niitä juttuja ,jotka tulevat meidän tuomioistuimiin. Silloin tämäkin asia on otettava harkittavaksi, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo MTV3 Uutisille.

Valtakunnansyyttäjä Nissisen ehdotuksen mukaan lievät ylinopeustapaukset, eli valtaosa ylinopeustapauksista voitaisiin hoitaa jatkossa hallinnollisilla maksuilla.

Henrikssonin mukaan valmisteluja ei asian suhteen ole vielä tehty.

– Tämä on yksi niistä toimenpiteistä, joita on ehdotettu oikeudenhoidon uudistamisohjelmassa, josta ei vielä ole jatkolinjausten osalta päätetty, että miten edetään.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (KD) mukaan kyse on ennen kaikkea oikeuslaitoksen ja syyttäjän suuresta työtaakasta.

– Poliisin kannalta ei ole kovin suurta eroa, että annetaanko jokin hallinnollinen seuraamus vai annetaanko rikesakko.

– Olen kyllä ihan avoin tutkimaan. Ja uskon, että sisäministeriössäkin avoimin mielin tätä ehdotusta ja ajatuksia tutkitaan, mutta en uskalla ihan tässä vaiheessa ottaa nyt lopullista kantaa, Räsänen sanoo.

Tukea rattijuopumusten käsittelyn uudistukseen

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen uudistaisi myös rattijuopumustapausten käsittelyä. Nissinen katsoo, että syyttäjää ei tarvittaisi välikätenä enää selvissä rattijuopumustapauksissakaan. Oikeusministeri tukee varovaisen myönteisesti ehdotusta.

– Näen sen hyvänä avauksena valtakunnansyyttäjä Nissiseltä. Meidän pitää juuri miettiä sellaisia keinoja, millä syyttäjät pystyvät panostamaan niihin rikoksiin, joissa todella tarvitaan asiantuntemusta ja perehtymistä.

– Selviä rattijuopumustapauksia voitaisiin varmasti käsitellä vähän helpommassa käsittelyketjussa kuin tänä päivänä, Henriksson jatkaa.

Sisäministeri Räsäsen mukaan ehdotetulla rattijuopumustapauksien käsittelyllä ei olisi poliisin kannalta kovin suurta eroa nykyiseen.

– Sen verran on eroa, että poliisi joutuu jonkin verran etsimään näitä syytettyjä oikeuteen ja se työllistää jonkin verran poliisia, Räsänen sanoo.

Räsäsen mukaan tärkein kysymys on kuitenkin selvittää mitä uudistus tarkoittaisi ihmisten oikeusturvalle.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat